Díjátadó az Erkel Színházban

Öt évvel ezelőtt rendezték meg először ma már hagyománynak számító Magyar Opera Napját, amelynek keretében többet között számos díjat adnak át az Operaház tagjainak. Idén november 3-án, a Bernáth Büfében került sor az esemény megünneplésére, amit a közösen elénekelt Himnusz nyitott meg.


Ókovács Szilveszter főigazgató az átadó előtt röviden beszámolt a jelenleg még mindig zajló New York-i turnéról, ahol eddig az operáké volt a főszerep, amit november 4-én egy Gálaest zárt. Ezután következnek a Magyar Nemzeti Balett előadásai. Az Opera társulatából több mint háromszáz ember utazott ki, hogy a magyar operajátszást, sőt magyar operákat is eljuttasson a tengeren túlra.

Ezt követően bemutatták Magyar Opera200 CD-csomagot, ami 35 teljes operafelvételt tartalmaz, és amelyet minden magyar könyvtárba eljuttatnak, így bárki hozzá tud majd férni. Jelképesen a főváros nevében Tarlós István főpolgármesternek is átnyújtottak egy dobozt, majd a különböző kerületi képviselőknek is – vidéken már megkapták a csomagot a könyvtárak. Ókovács Szilveszter szerint fontos a magyar operák friss felvétele, és a művészek hangjának rögzítése, valamint a magyar kultúrába és nyelvbe való kapaszkodás is.

Sor került a különböző díjak átadására, melyekkel a színház legkülönfélébb részlegén dolgozókat illették – a műszaktól kezdve az irodai dolgozóig. A 25 éves jubileumi gyűrűt azok kapták, akik már negyed évszázada dolgoznak a Háznál. Idén, többek között Popova Aleszja, Kossuth-díjas balettművész is a jubilálók között szerepelt. Kiosztották az énekkari, zenekari, valamint kartáncosnak járó kitüntetést, „az előadásokért” emlékérmet, a Dárday Andor emlékplakettet, a Vasfüggöny-díjat, valamint a Vágó Nelly-díjat. A Melis György-díjat Balatoni Éva operaénekesnő, a Sudlik Mária-díjat Pánczél Éva operaénekesnő, míg a Závodszky Zoltán-díjat Kálmándy Mihály operaénekes kapta.


Az Örökös tagok sorába posztumusz választották be Borsa Miklóst, Kukely Júliát, Szamosi Elzát, valamint Radnai Miklóst. Ezenkívül tagságot kapott Rozsos István, Kékesi Mária, Kiss B. Atilla, valamint Pászthy Júlia.

Az esemény zárásaként egy új kiadványt ismertetett Ókovács Szilveszter és a szerző, Kákay István. Az O/A – holnapra elnevezésű segédkönyv az általános és középiskolás diákoknak és tanároknak szól elsősorban. Célja, hogy az iskolában napi 5 percben tanuljanak a példatárból egy-egy rövid opera, illetve balett részletet. A 222 példa szöveget, kottát, képet és ismertetőt is tartalmaz az adott részletről, így szélesebb ismeretre tehetnek szert a diákok ebben a műfajban is, valamint egy kis ízelítőt kaphatnak az opera világából.


Rövid bemutatóra is sor került, ahol az Operaház Gyermekkara énekelt el a könyvből néhány példát, zongorával és gitárkísérettel. A Hajzer Nikolett vezette gyerekkórus mini koncertje méltó lezárása volt az ünnepi átadónak.

Írta: Kovács Alexandra
Fotók: Berecz Valter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése