Életrajz-változatok Takács Zsuzsára – Ünnepi előadás és beszélgetés a Katona József Színházban

Nincs egyetlen alakja. Hát éppen ez!
Bízhatunk-e abban, aki szüntelenül változtatja
külsejét: a Vak Remény? (…) 
Mikor a szokásos nyolc óra helyett hetekig tart
az éjjel vagy éveken keresztül, évtizedeken át,
s ha feltűnik a nap, csak tévedésből virrad ránk,
bízzunk-e benne még?
(Takács Zsuzsa: Ha van lelkünk ugyan – részlet)

„Költészete csak a magyar irodalom legnagyobbjaiéhoz mérhető” – írta monográfusa, Bodor Béla az idén nyolcvanadik évét betöltő Kossuth-díjas költőről, Takács Zsuzsáról, akinek írásai szemmel láthatólag minden korosztályt megszólítanak. 2017-ben ugyanis fenti verse bizonyult a messze legnépszerűbb irodalmi alkotásnak az interneten: mindenféle hírverés nélkül 72 ezren olvasták.


Takács Zsuzsa gyűjteményes, „majdnem összes” kötete A vak remény címen jelent meg idén júniusban. A kötetről szóló kritikájában Németh Gábor azt írja, „az ünneplésben van valami kínos, az ember valahogy fölöslegessé válik a saját nagyon kerek születésnapján, zavaró tényező (…) esendő alak, árnyékot vet, nyomokat hagy a hibátlan felületeken. Él, mi több, egyenesen odalétezi magát, tökéletlen és zavarba ejtő. Takács Zsuzsa összegyűjtött és új verseit mégis valahogy jó kézbe venni. Mintha karcos ablaküvegen át néznéd az esőt, éppen veri szét az ágak között beszűrődő reggeli fényt. Ahogy az ördög a feleségét, azzal a gyengédséggel.”

Ennek a „mégis”-nek a jegyében köszöntik a költőt születésnapján a PanoDráma estjén Molnár Piroskával, Máté Gáborral, Mácsai Pállal, Szamosi Zsófiával, Fekete Ernővel, Urbanovits Krisztinával és Bartsch Katával. Verset és prózát is hallhatnak majd nézők, de szó lesz Takács Zsuzsa életpályájáról is. Az ünnepelttel Forgách András író és esztéta beszélget.

A helyszínen megvásárolható lesz A vak remény Takács Zsuzsa néhány korábbi kötetével egyetem-ben.

Az előadás november 23-án lesz látható a Katona József Színházban, melyre a https://katona.jegy.hu/program/96398/471481 oldalon, valamint a Színházban lehet jegyet váltani. Személyes vásárlás esetén diákigazolvány felmutatásával 25% kedvezménnyel kedveskednek a Takács Zsuzsa iránt érdeklődő és színházszerető fiataloknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése