Nektek is felhő van a nadrágotokban? – A díjnyertes szabadkai előadás újra Szegeden

Kegyetlen revü a politikai idiotizmusról Kokan Mladenović rendezése, a Felhő a nadrágban. Az idei THEALTER fesztiválon Közönségdíjat kapott a kortárs szerb színház fenegyerekének rendezése. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadása november 12-én visszatér Szegedre. 


Bátor, kegyetlen humorú előadásként jellemzik a kritikusok a Felhő a nadrágban című darabot, mely idén nyáron elnyerte a THEALTER közönségdíját is. A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház produkcióját közkívánatra újra láthatják a nézők, hiszen november 12-én, hétfőn 19 órakor visszatér Szegedre, a MASZK Egyesület szervezésében a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházába. A Felhő a nadrágban a Hétfü elnevezésű sorozat keretén belül lesz látható. A MASZK Egyesület és a Szegedi Nemzeti Színház új vezetősége ugyanis úgy döntött, hogy sorozatában a hazai és határon túli független színházi alkotók előadásait mutatja meg a szegedi nézőknek.

A Vlagyimir Majakovszkij verse nyomán született előadás műfajilag színes egyveleg: a prózai színháztól a táncon át a pantomimig sok minden megtalálható benne a szabadkai társulatra jellemző erőteljes hatás kedvéért. Az alkotók lesújtó képet festenek szabadságról, diktatúráról, félelemről, emberi jogokról, igazságról. A cím valójában egy kérdés: van-e elég bátorságunk szembeszállni az elnyomó hatalommal?


A rendező, Kokan Mladenović a kortárs szerb színház fenegyereke: szókimondása, humora, valamint bravúros eszközhasználata tette a régió egyik legizgalmasabb színházi alkotójává. Előadásai jórészt korunk politikai, társadalmi és kulturális problémáit vizsgálják, és számos fesztiválon díjat nyertek. Rendszeresen dolgozik határon túli magyar társulatokkal is. Rendezőként nagy sikerrel mutatkozott be Szegeden a tavalyi THEALTER-en a Jami körzet című, szerb-montenegrói-magyar koprodukcióban készült zenés áldokumentumjátékkal, amely a bemutató óta 8 ország 25 városának 14 fesztiválján 16 díjat nyert, s amelynek magyar koprodukciós partnere a szegedi MASZK Egyesület.

Idén két rendezése volt látható a fesztiválon: a szabadkai Felhő a nadrágban a közönségdíjat, a temesvári Shakespeare, Sonnet 66 a fesztivál egyik különdíját nyerte el, és a a minden esetben téttel bíró színészi játékért Különdíjat kapott Béres Márta, akinek parádés alakítását újra megcsodálhatja a szegedi közönség.

1909-ben Majakovszkij polgártársai arcába vágta a FORRADALOM TÍZ ÜZENETÉT, ezért tíz hónapot töltött rabságban. 1917-ben az októberi forradalom tíz napján tíz választ adott a tíz üzenetre – tíz választ, melyek megváltoztatták a világot. Azóta tízszer tíz év telt el. Van-e valakinek ma üzenete a forradalom számára? Vagy kényelmes a rabság? Kényelmes hallgatni e tíz üzenetet a forradalomról? Vagy csak Felhő van a nadrágotokban?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése