Átadták az Aase-díjat

Idén decemberben ismét átadták az Aase-díjat, amit minden évben azon színművészek vehetnek át, akik felejthetetlen alakítást nyújtanak egy magyar színházi darab mellékszerepében. A díjazott két nő és két férfi, akik közül az egyik budapesti, a másik vidéki társulat tagja. 2018-ban Csombor Teréz, Homonnai Katalin, Bicskei István és Nagy Zoltán vehette át a kitüntetést.


Az Aase-díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében, szándéka szerint 50-50.000 forint illeti meg az évad legjobb epizodistáját. Ma már az alaptőke gyarapodása miatt 220.000 forint. Gobbi Hilda maga így nyilatkozott a kitüntetésről, melynek neve Ibsen Peer Gynt című darabjának egyik színpadi alakját idézi: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”

A díj odaítéléséről a Színészkamara által választott kuratórium dönt, ebben az évben Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András voltak az ítészek. A kitüntetést az elmúlt években olyan csodálatos művészek vehették át, mint Mentes József, Pásztor Erzsi, Csomós Mari, Gáti József, vagy épp Horesnyi László, hogy csak egy-egy nevet említsünk az impozáns névsorból.

Kép forrása: fidelio.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése