Vitakultúra és ítéletek – 12 dühös ember az Átriumban

Tizenkét embernek kell döntenie egy ember sorsáról: bűnös vagy nem bűnös. De hogyan találhatja meg a közös nevezőt egy teljesen különböző emberekből álló társaság, akik még a szavak jelentésében sem tudnak megegyezni egymással? Az Átrium december 20-án, csütörtökön este mutatja be Reginald Rose 12 dühös ember című darabját.


Egy teljesen hétköznapi esküdtszék, tizenkét férfi összeül egy amerikai nagyvárosban, hogy döntsön egy bevándorló fiú sorsáról, aki minden bizonnyal megölte a saját apját. Minden bizonnyal, és úgy tűnik, hogy teljes bizonyossággal bűnös. A fiú halálos ítéletéről gyorsan és zökkenőmentesen akarnak dönteni, de egy közülük nem elégszik meg azzal, aminek az ügy látszik, és elkezdi bolygatni a kristálytisztát, a kétségtelent, a teljesen egyértelműt. Így előbb-utóbb mindenkinek ki kell teríteni a lapjait, hogy mit is gondol valójában. Hiszen az ítélet meghozatalához egyhangú döntésre van szükség.

Az előadás a demokrácia működésének fontos kérdéseit, a személyes érzelmek, vélemények és a valóság tényeinek összekeveredéséből, a vita és az érvelés hiányából adódó kommunikációs bénultságot, a döntéshozás mechanizmusa hierarchikus rendjének változásait, az emberi, világnézeti különbözőségből adódó zavart, tizenkét ember együttműködésének lehetséges buktatóit ábrázolja, humorral és drámával. Az előadás Reginald Rose 1957-es darabjának külsőségeit megtartja, a kommunikációs helyzetek és személyes viszonyok azonban éles hasonlóságot mutatnak a mai magyar valósággal.


A tizenkét esküdt szerepében Gyabronka József, Mucsi Zoltán, Debreczeny Csaba, Brasch Bence e.h., Mihályfi Balázs, Fehér Balázs Benő, Kovács Máté e.h., Lecső Péter, Lugosi György, Sütő András, Szatory Dávid és Varga Ádám látható. A produkció decemberi előadásaira minden jegy elkelt, januárban 6-án délután, 20-án és 27-én este, februárban 10-én délután, 26-án és 27-én este szerepel a fennmaradásához támogatókat, mecénásokat kereső Átrium színház műsorán. 

Fotók: Mészáros Csaba

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése