Itthon otthon vagy?

Milyen gyakran takarítasz? Milyen gyakran rendezed át a szobádat? Mi volt a leghosszabb idő, amit eltöltöttél egyhuzamban a lakásodban? Veled is előfordult, hogy el akartál indulni otthonról, de el kezdted nézni a falat, és 15 percig úgy maradtál? A személyes tér akadály vagy inspiráció? Az IITTHHOONN Somló Dávid és Vass Imre helyspecifikus kortárs-színházi előadása egyikük otthonában. 


Az IITTHHOONN a világot jelentő deszkák helyett egy magánlakásban kerül bemutatásra, a világot jelentő parkettán: a színház/otthon, színpad/hálószoba, absztrakt/megszokott, szent/hétköznapi látszólagos ellentmondások közötti feszültségek mentén egyensúlyozva.

Mindenkinek mást jelent az otthon. Személyek, tárgyak, állatok, növények egyedi mixe. Erőfeszítésünk, hogy kialakítsunk egy külső teret, amiben jól érezhetjük magunkat és megpihenhetünk: egy utópia. Egy olyan nem-hely, ahol a mindennapjainkat éljük. A tökéletességre való törekvésben a rend és a rendetlenség széles spektrumát tapasztalhatjuk. Az otthon tárgyai, egy könyv, kép, vagy egy pókháló a sarokban beszélnek hozzánk. Bármi, aminek figyelmet szentelünk, megnyílik számunkra.


Az itthon az eltelt idő egymásra rakódott lapjai falakban, tárgyakban és koszban kifejezve. Minden egyes hazajövés ugyanannak a mentális képnek az újrateremtése. Az itthont ismerjük, mint a tenyerünket, vakon is el tudunk tájékozódni benne. (Próbáld meg lerajzolni a tenyered.) Nem látjuk a falak repedéseit, a szekrény sérülését, ami már három éve ott van. Nem halljuk a hűtő zúgását, a radiátor pattanásait. Fogalmunk sincs, mi van a képek mögött, amit beköltözéskor raktunk fel. Nem érezzük az itthon szagát – az itthonnak itthon szaga van. A látásunkat sem látjuk, a hallásunkat sem halljuk. Ki lehet itt egyáltalán szellőztetni? 

Az előadásra ingyenesen lehet regisztrálni, az alkotók azonban szívesen veszik a támogatást 1500-2000 forint értékben.

Regisztrálni ITT lehet!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése