SÚGÓ+ – „Mindenkinek megvan a saját Grundja”

2018. december 29-én megtelt a Papp László Sportaréna Dés László Mi vagyunk a Grund című lemezbemutató nagykoncertje alkalmából. Vonzó lehetett a rendezvény azok számára is, akik a zenész elhíresült szerzeményeit szerették volna hallani élőben, szimfonikus zenekari kíséretben, azoknak is, akik Dés legújabb dalaira voltak kíváncsiak, és a címből adódóan nagy szerepet kaptak a Vígszínházban sikerrel futó A Pál utcai fiúk musical dalai is.


Már az este kezdetét rendhagyónak nevezném, ugyanis miután a zenekar felállt a háttérben, a fények egy székre irányultak a színpad előterében. Nem sejthettük, mi következik, hiszen azt vártuk, hogy az est főszereplője a zongora mögé fog leülni. A szék nem is neki lett kikészítve, hanem fiának, Dés Andrásnak, aki már többször bemutatkozott dobosként édesapja mellett. Dés László az elmaradhatatlan szaxofonjával lépett színpadra és egy apa-fia, szaxofon-ütőhangszer duóval nyitották meg az estét. Az instrumentális nyitányt átvezették az est első dalának harmóniáiba, a sokak által ismert Hóesésbe, amit Udvaros Dorottya első lemezére írt a Dés-Bereményi szerzőpáros. A koncert hangulatának megalapozásaként imitált hózuhataggal gyönyörködtették a nézőket, az este során kivételes látványelemként. 

A műsor első felében Dés Lászlóé volt a főszerep, aki harmonikusan vegyítette a már ismert dalait Az éjféli járat című debütáló lemezének szerzeményeivel. A lemez egyik különlegessége, hogy Dés nemcsak zeneszerzőként, hanem előadóként is jegyzi az összes számot, ami kivételes a pályafutása során. Másik érdekessége a lemeznek a felsorakoztatott dalszövegírók: Bereményi Géza, Bródy János, Geszti Péter, Grecsó Krisztián, Müller Péter Sziámi, Nemes István és Parti Nagy Lajos írtak szöveget a zeneszerzőnek. Nagyon különböző stílusú és hangvételű szövegek születtek, mindegyiken érezhetjük az írók sajtos kézjegyét, amiket Dés szintén egyedi, mély és lírai hangzásvilága kapcsol mégis harmonikus egésszé.

Amellett, hogy odafigyeltek a régi és új számok összhangjára, az est dinamikáját is szépen fenntartották a lírai számok közé szúrt pörgős vagy nagy ívű dalokkal. Igazán megható pillanatokat is szült koncert, ugyanis a zenész megemlékezett nemrég elhunyt zenésztársáról, Somló Tamásról, és a hozzá szintén közelálló, nemrégiben eltávozott Esterházy Péterről. Mint mondta, minden koncerten eljátssza az Olyan szépek voltunk című dalt, emléket állítva a zenésznek. A közönség a telefonok fényeit felkapcsolva borította fénybe az Aréna nézőterét tisztelgésük jeleként. „Ennyi jó ember, de mennyi jó ember hogy tűnhet el?” – énekli Müller Péter Sziámi szövegét Dés a lemez címadó dalában. A háttérben közben a két barát arcképe tűnik fel kivetítve. 

Meglepetés vendégekben sem volt hiány. Az Operaház szólótáncosai színesítették elsőként az estét, azt követően a Valahol Európában musical slágeréhez, A zene az kell című számhoz Vígszínház gyerekkórusa csatlakozott, majd Tóth Vera lépett színpadra, hogy elénekelje a Zuhanni Veled, a Botladozva és a Nagy utazás című dalokat. Az est fináléjára a nagy népszerűségnek örvendő A Pál utcai fiúk című musical dalait tartogatták, melyekhez a Vígszínház színészeit hívták meg, akik hatalmas lendülettel foglalták el a Papp László Sportaréna színpadát. A koncert címadó dalát, a Mi vagyunk a Grundot kétszer is előadták az est résztvevői, másodjára a közönség állva biztatta az előadókat. 

Dés László az egész este során a maga visszafogottságával és eleganciájával kommentálta a műsort, hűen az első mondataihoz: „Nem köszöngetek, nem beszélek; játszom!” A fináléként elhangzó Mi vagyunk a Grund című számot útravalóul küldte mindenkinek, aki része volt az esti közösségnek, mert „mindenkinek meg van a saját Grundja”.

Írta: Mátyás Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése