Fél-Sztrájk az Erkel Színházban

2019. március 9-én 18 órai kezdettel Bizet Carmen című operája volt műsoron az Erkel Színházban. Az előadás nem kezdődött el, még a bevett, színházi 7 perces késést követően sem. A közönség néhány perc múlva tapsolni kezdett, majd 18 óra 25 perc körül megjelent a színpadon Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Fotó: Nagy Attila/Pályi Zsófia
Tudatta a telt házas, 1800 fős közönséggel, hogy aznap este két órás sztrájkot hirdetett 18 órától 20 óráig az Operaház mindhárom szakszervezete, amik közül úgy tűnt, mégis csak egyet érint a „megmozdulás”.

Ókovács elárulta, hogy 30%-os béremelést visszamenőleg a „nincsből nem tud adni”, majd hozzátette, hogy „sok Carmen előadás megszenvedheti ezt, pénzt akkor sem tud nyomtatni”.

Kiemelte azonban, hogy van egy teli zenekari árok muzsikus, egy kiváló karmester, Dénes István személyében – aki ismét partitúra nélkül vezényelt –, szólisták (a címszerepben Mester Viktóriát, Don José szerepében Francesco Pio Galassot hallhattuk, míg Escamillo szerepét Molnár Levente énekelte), a Gyermekkar, valamint néhány énekkari művész, aki mindannak ellenére, hogy többségük nem lépett színpadra, mégis beöltözött és kiállt.

Hozzátette, hogy aki úgy gondolja, inkább távozna, mert nem erre a Carmen előadásra váltott jegyet, annak visszafizetik az árát. Azonban a nézők közül néhányan gondolták csak úgy, hogy nem maradnak, a többiek pedig már az előadás alatt is hosszú tapsokkal jutalmazták az előadókat. Ókovács Szilveszter, valamint az Operaház művészeti igazgatója, Almási-Tóth András is végignézték az előadást. 

A kóruslétszám bővítése érdekében pedig Csiki Gábor Karigazgató is színpadra lépett. A maroknyi kórista, valamint a gyermekkar, a statiszták és a táncosok az első felvonásban mindent megtettek, hogy a közönség ne szenvedjen hiányt, a második felvonásban pedig már a kibővült kart lehetett hallani.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése