Véget ért a MOST FESZT – Megvannak a díjazottak

2019. március 20. és 24. között zajlott a Tatabányai Jászai Mari Színházban a MOST FESZT, melyen öt nap alatt tíz előadást – négy monodrámát és hat stúdiószínház előadást – láthatott a közönség, valamint a Cím nélkül hajlék-kaland-játékot, ami versenyen kívül szerepelt a fesztiválon.


A fesztivál a korábbi évek hagyományaihoz híven folytatta Itt és most kóstoló elnevezésű gasztronómiai programját, az előadások után pedig közönségtalálkozón várták a nézőket, ahol az érdeklődők személyesen is találkozhattak az alkotókkal. Volt Itt és most koncert is, ami Ferenczi György és az 1sö Pesti Rackák – Apáti Ádám, Pintér Zsolt, Bizják Gábor, Jankó Miklós – fellépésével került megrendezésre.

A színre kerülő előadások ezúttal is szakmai zsűri előtt mérettették meg magukat, a háromtagú zsűriben Molnár Piroska színművész, Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, Prima Primissima díjas, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Gyarmati Kata dramaturg és Török Ákos újságíró, a Deszkavízió szerkesztője foglaltak helyet.

Molnár Piroska a zsűrizéssel és a fesztivállal kapcsolatosan így nyilatkozott: „Nagyon régóta nem volt már olyan összefüggő öt nap a naptáramban, amikor színházi elfoglaltságaim mellett bármi másra ráértem volna. Amikor igazgató úr felhívott, örömmel konstatáltam, hogy szabad vagyok. A legfőbb ok azonban, ami miatt elvállaltam a felkérést az, hogy mindig nagyon boldogan nézek színházat. Arra pedig valóban nagyon kevés alkalmam van, hogy a vidéki és a határon túli kollegák előadásait megtekinthessem. Hogy ezek ráadásul stúdiószínházi előadások és monodrámák, ez még jobban felkeltette az érdeklődésemet. Már csak azért is, mert néhány szereplős kamarajellegű előadásokban természetesen jómagam is többször játszottam már, de monodrámát még nem csináltam. Az ok egyszerű: csapatjátékos vagyok és ez a típusú színpadi egyedüllét színészként soha nem vonzott igazán. Azonban nézőként, pontosabban zsűritagként igen! Nem csalódtam, mert a fesztivál programja hihetetlenül izgalmas, ráadásul meglepődve tapasztaltam, hogy lényegében minden előadásban szerepel egy-egy volt tanítványom vagy ismerős kolléga. Így tényleg otthon érezhettem magamat a fesztiválon! A zsűrizés feladatát és felelősségét szintén nagyon élveztem. Eddig elsősorban inkább szavalóversenyek, drámapályázatok kapcsán kértek fel ilyen típusú feladatokra, egy színházi fesztivál zsűrijében részt venni újdonság számomra.”

Gyarmati Kata és Török Ákos az elhangzottakat csak megerősíteni tudta, hozzátéve, hogy „ebben a városban a közönségnek közös útja van a színházával!”

A MOST FESZT 2019 díjazottjai

A szakmai zsűri díjai:

Legjobb monodráma előadás: Alaine – Ideje a meghalásnak (KL Színház, játssza: Markó-Valentyik Anna)

Legjobb stúdiószínházi előadás: Georg Büchner: Woyzeck (Szkéné Színház, rendező: Hegymegi Máté)

Legjobb alakítás különdíja: Major Erik e.h. (Georg Büchner: Woyzeck)

A Magyar Művészeti Akadémia különdíja a legjobbnak ítélt produkcióért: Apró kozmikus félreértés (temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház)

A közönségzsűri díja:
A szakmai zsűri mellett közönségzsűri is részt vett a fesztiválelőadások díjainak odaítélésében. A közönségzsűri tagjait a szervezők a fesztivál kezdete előtt azon nézők közül sorsolták ki, akik tíz előadásos, azaz a MOST FESZT 2019 valamennyi előadását tartalmazó bérletet vásároltak. A három tagból álló közönségzsűriben Béndek Lászlóné tanító (Felcsút), Konczer Kinga szabadúszó, tanár (Komárom) és Kovács Gábor közgazdász, tanár (Tatabánya) képviselte a nézők véleményét. A közönségzsűri által kiadott díj jellegét a fesztivál szervezői előzetesen nem határozták meg, így annak végleges formáját a közönségzsűri tagjai alakították ki.

Martinkovics Máté Az egérlyukból című monodrámában nyújtott alakításáért, karakterformáló erejéért, hiteles és természetes szerepformálásáért, dramaturgiai munkájáért a MOST FESZT 2019 közönségzsűrijének díját kapta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése