A nagy találkozások színtere idén is a MET

Második alkalommal rendezi meg a Vörösmarty Színház a Művészeti Egyetemek Találkozóját 2019. április 12. és 14. között Székesfehérváron, a kőszínház mellett a Pelikán Kamaraszínházat is ellepik a fiatalok. A rendezvényt Dr. Szikora János színházigazgató ötlete alapján idén a két főszervező Láposi Réka és Nagy Attila József hívja életre.


A 2018-ban életre keltett rendezvénysorozat elsődleges célja, hogy a különböző művészeti egyetemek hallgatói találkozhassanak egymással. Ez azért kiemelten fontos elhatározás, mert az alkotó embereknek lényeges, hogy folyamatos impulzusok érjék, miközben olyan világban élünk, ahol legtöbbször elrohanunk egymás mellett. A szervezők bizakodnak, hogy ezekből a nagy találkozásokból művészet születhet.

A tavalyi hat egyetem mellett (Színház- és Filmművészeti Egyetem, Magyar Képzőművészeti Egyetem, MOME, Magyar Táncművészeti Egyetem, Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem) idén két új intézmény, a Metropolitan Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának tanulói is csatlakoztak a programhoz.

Láposi Réka szervező elárulta, hogy a tavalyi egy teszt év volt, és a 2018-as tapasztalatok alapján igyekeztek dúsítani a programkínálatot olyan elemekkel, amelyekre nagyobb igény van: 
„Nagyon szeretnénk több színházi különlegességet, és ezzel friss szemléletmódot mutatni a fehérvári polgároknak.”

A széles kínálat visszatérő műsorelemei lesznek a drámafoglalkozások, amit a Színművészeti Egyetem drámainstruktor osztályának tagjai vezetnek. Láposi Réka szerint a drámafoglalkozás olyan, mint egy mini-színház, és azért lehet népszerű, mert a közönség nem passzívan üli végig, hanem egy adott témát együtt járnak körül az alkotókkal. Ahhoz, hogy élvezettel vegyenek benne részt az érdeklődők, nem szükséges színészi ambíció.

A szervezők kiemelten fontosnak tartják az egyetemi börzét is, ahol a legkülönfélébb művészeti területek iránt érdeklődő, továbbtanulás előtt álló középiskolások találkozhatnak a náluk egy-két évvel idősebb egyetemistákkal, akik életszerű tapasztalataikat adhatják át nekik. Azzal, hogy a MET és a közel 1000 fős közönséggel rendelkező Fejér Megyei Diáknapok egy időpontban zajlik, sokkal több diák juthat hasznos, gyakorlati információkhoz.

A különböző programok, színházi előadások, koncertek, kiállítások, workshopok, drámafoglalkozások, mind nyitottak a város és vonzáskörzetének lakossága számára is. A rendezvény hamarosan megjelenő műsorfüzetében részletesen tájékozódhatnak az érdeklődők, mindenki megtalálhatja benne azt, ami érdekli.

Láposi Réka a múlt év pozitív hatásáról is szót ejtett:
„A visszajelzések alapján úgy tűnik, hogy tavaly jó barátságok születtek. Ahogyan a résztvevők megismerték egymás művészetét, megmozdult bennük valami, ami elképzelhetővé tette közös projektek létrejöttét. Például az idei MET-en, egy tavalyi találkozás nyomán a pécsi egyetemisták és a táncművészetisek készülnek közös produkcióval a gálára. Elindult valami, inspirálják egymást, hozzáadnak egymás művészetéhez. Fontos számunkra, hogy továbbra is összekapcsoljuk, támogassuk őket. A tavalyi MET után sokkal többen kíváncsiak a rendezvényre, reméljük, idén is sikeresen folytatódik ez a történet.”

Részletes program a MET oldalán: www.vorosmartyszinhaz.hu/met

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése