A Symposion és a Grand Café bemutatja a K3CI eseményét: ÚJ SZERB SZÍNTÉR // NOVA SRPSKA SCENA

A kortárs szerb összművészeti színtér Szegeden! A „Kaleidoscope of Contemporary Culture and Creative Industries” (K3CI) projekt nyitóeseménye a szerbiai kortárs művészeti színtér bemutatása Szegeden, melyre a sok ex-yu eseményt fogadó Grand Caféban kerül sor április 5-én, pénteken 17.00 órától.


Fiatal rendező filmje, zenei-mozis performansz, kortárs irodalmi beszélgetés, nemzetközileg jegyzett vizuáis művészek kiállítása, valamint a régió fesztiváljait gyakorta látogató zenekarok koncertje a terítéken a hajnalig tartó programok közt! A programsorozatra a belépés ingyenes.

Filmvetítés: A Dragan Wende – Nyugat Berlin című film, valamint annak azonos nevű főhőse harsány kacajra fakasztja a nézőket. Az excentrikus Dragan Wende a hetvenes évek hedonisztikus berlini színterének utcai császára. Dragan és pajtásai gond nélkül szelik keresztül-kasul a Nyugat- és Kelet-Berlin közötti határt. Különösen népszerűek a hölgyek körében, miközben csempészésből és valutabizniszből élnek. 1989-ben a berlini fal leomlásával és a város megnyitásával minden megváltozik. Draganék a fal visszaépítésére áhítoznak, melynek leomlása saját anyagi helyzetük összeomlásával is járt. A fal leomlása után soha nem térnek vissza Kelet-Berlinbe.

Symposion Literature Brainbombing A Symposion egy szerbiai székhelyű képzőművészeti, zenei, popkulturális, irodalmi-elméleti független kiadó. Kiadványaik között popkulturális antológiák, albumok, konceptkönyvek egyaránt szerepelnek, melyet extrém vizuál áraszt el. Tematikus gondolkodásmódjuk szerteágazó, több kiadványuk foglalkozik egy láthatatlan, eltűnt generáció traumáival és a jugónosztalgiával, ugyanakkor a Balkán populáris ideológiáival, Közép-Kelet-Európa közhelyeivel, a bűn és az ártatlanság keresztmetszetével, vagy éppen a Marsra utazás megvalósíthatóságával is foglalkoznak, az irónia, a fake, a gúny, a hétköznapi élethelyzetek spontán képépítési technikái segítségével. Kockázatos egy világ, botrányos és nehéz, ugyanakkor vicces, esztétikai határok nélkül, ahol a cenzúra szót még nem fedezték fel és ahol az abszurd kiszorítja az egzisztenciális gyötrelmeket.

Fúziós zenei műhely – Silent Movie performansz: A műhely vezetői, Brestyánszki Bernadett és Brestyánszki Dína a szabad improvizáció, az intuitív és asszoiciatív gondolkodás mentén építik fel a zenészekkel együtt a zeneszámokat.

Kiállítás: Miroslav Lazendić, Davor Gromilović, Emil Kadirić, Kovács Lehel, Vidák Zsolt, Stark Attila, Igor Hofbauer, Oláh Dóri, Ricz Géza, Lázár Tibor, Arnus Horribilis.

Koncertek: az Igralom a dél-szerbiai Nisből származik. A csapat már kezdetektől a nyugat-afrikai zenék felé, leginkább a Szahara desert blues muzsikái irányába orientálódott hangzásában és groove-jaiban. A főbb hatások között van még a rock ’n’ roll és az alternatív zene, elsősorban a szerb yu-wave. A Slonz egy underground rockbanda a szerbiai Sabacból. Habár meglehetősen fiatalok még, már játszottak együtt több neves zenekarral is és két díjat is elnyertek a banjalukai Demofestről: a legjobb gitárosét és a legjobb zenekarét! A Straight Mickey and the Boyz belgrádi trió, három olyan remek zenészből áll, akik a zenei világ legváltozatosabb stílusainak hatását egy jellegzetes, eredeti kifejezéssé sűrítették össze dinamikus, robbanékony zenéjükben. A hard rock, a punk, a hardcore, a garázs rock, a funk és az avant jazz keveredik olyan szenvedélyes és jól összehangolt, egyedi masszává, amelyet a haladó zenei elképzeléseivel és tömény energiáival büszkélkedő Belgrád csábító illata leng körül.

A „Kaleidoscope of Contemporary Culture and Creative Industries” (K3CI) projekt fő célja a kortárs kulturális és kreatív színterek kooperációjának erősítése Szerbiában és Magyarországon. A projektet gondozó szervezetek az újvidéki Cinema City és a Kulturanova, valamint a szegedi Kép-Szín-Ház Alapítvány és a MASZK Egyesület.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése