Japán magyarországi nagykövete a Kafka a tengerparton előadásán

A Vörösmarty Színház Japán és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 150. évfordulójához kapcsolódva Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatta be nagy sikerrel a Nemzeti Színházban 2019. április 5-én. 


Ez a különleges szellemi kaland kiváló lehetőséget kínált a két ország közötti kulturális kapcsolatok további elmélyítésére. A székesfehérvári európai ősbemutatót egy évvel követő estére ellátogatott Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete is, aki találkozott az alkotócsapattal, Őexellenciája a résztvevőknek köszönetét is kifejezte a darab létrejöttében.

„Azt gondolom, hogy aki részt vett a világszerte közkedvelt Murakami Haruki regényének színpadra vitelében, nagyon komolyan érdeklődik, és mélyen ismeri a japán kultúrát, emiatt is jöhetett létre az előadás. A regény egyrészről a görög drámát, másrészről a japán klasszikus irodalmat is alapul veszi, így ebben a műben két kultúra találkozik.” – mondta Sato Kuni, Japán magyarországi nagykövete az előadást követő fogadáson.

Dr. Szikora János rendező köszöntőjében arról beszélt, hogy a két ország közötti földrajzi távolságot az előadás létrejötte át tudja hidalni:
„Japán nagyon messze van Magyarországtól. A tradicionális japán kultúra is messze van a magyar kultúrától, de épp Murakami Haruki az az író, aki az ellenkezőjét akarja bizonyítani: mégsem vagyunk olyan messze egymástól. Azt hiszem, hogy noha Tokióban és egyéb japán városokban játszódik a darab, és japánok a szereplői, de könnyedén behelyettesíthető bármelyik európai várossal, mint ahogyan a neveket is behelyettesíthetném. Tehát egy olyan történetet tár elénk napjaink egyik legsikeresebb japán szerzője, amely éppen nem a kulturális távolságot, hanem egy bizonyos mértékig egyfajta kulturális azonosságra hívja fel a figyelmet, és ez a kulturális azonosság a tradíciók által megőrzött ősi lélektannal mutat rokonságot. Az előadás éppen ezt a távolságot hidalja át.”

A teltházas, többszöri vastapssal véget érő eladás után a társulatot köszöntötte Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki elismerését is kifejezte a színészeknek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése