Évadvégi bemutató és évadzáró beszélgetés a rákról a PanoDrámában

Utolsó alkalmához érkezett a PanoDráma Rákparák című, tabufeszegető beszélgetéssorozata: május 26-án 16 órakor a rákkutatás állásáról és a rákgyógyítás jövőjéről lesz szó többek között dr. Peták Istvánnal, a molekuláris diagnosztika hazai vezetőjével a Katona József Színház előterében. Május 13-án 19.30-kor pedig Megmondta professzorasszonyom címen a Magvető Caféban tartja új, szó szerinti bemutatóját az egyetlen hazai dokumentumszínház egy fiatal, leukémiás nővel készített interjúkból szerkesztett monodráma formájában. Színpadon Kőszegi Mari, rendezte György Zoltán Dávid.

A Rákparák záró beszélgetése érdekes témákat feszeget – elsősorban a nem hagyományos megoldásokat, a jelen és a jövő lehetőségeit veszi górcső alá. A PanoDráma így vall a rákhoz való viszonyról: „Célunk a rákhoz kapcsolódó stigmától való megszabadulás, annak a félreértésnek a feloldása, hogy a rákdiagnózis – fajtától, stádiumtól, a beteg korától és általános fizikai és pszichés állapotától függetlenül – egyenlő volna a halálos ítélettel (az időben felfedezett mellrák például szinte teljes biztonsággal gyógyítható), az érintettek (betegek és hozzátartozók) szorongásának oldása és a felvilágosítás.

Merjünk kérdezni. Tudjunk felelősen tájékozódni. Tanuljuk meg magunkat képviselni. Ebben is segít beszélgetéssorozatunk.”

A beszélgetésre a belépés ingyenes, a témáról és sorozatról a PanoDráma Facebook oldalán és blogján bővebben is lehet tájékozódni.

A Megmondta professzorasszonyom igaz történeten alapul. A verbatim dokumentumdrámáiról ismert PanoDráma történetében először egy fiatal alkotópáros kereste meg a színházat egy már nagyrészt kész interjúanyaggal és elég határozott elképzeléssel. Kőszegi Mari és az egyébként szintén színészként ismert György Zoltán Dávid hét rákos nővel beszélgetett és további tíztől kért írásos válaszokat ugyanazokra a kérdésekre, s ebből az anyagból szerettek volna verbatimdrámát csinálni.

A színház boldogan vette fel idei műsorára a témájában és formájában is teljesen a PanoDráma koncepciójába vágó projektet. A várhatóan majd több fejezetből álló munka első állomása gyanánt monodráma készült az egyik legfiatalabb interjúalany, a színésznővel egyidős lány történetéből. Az előadás május 13-án és május 31-én látható a Magvető Caféban, melyre 2500 forintért válthatók jegyek a Jegy.hu-n.


A rák témájával egyébként először 2016-ban foglalkozott a PanoDráma Nincs sírás, nincs semmi című felolvasóestjén a Radnóti Színházban, ahol életvégi döntésekről, gyógyulásról és orvoskommunikációról is volt szó. 2017 elején a PanoDráma vezetőjénél lágyrész-szarkómát diagnosztizáltak, azóta a csapat kiemelten fontosnak tartja a betegséghez kapcsolódó stigmától való megszabadulást.

A vendégek szakmájuk legjobbjai: sebészek, onkológusok, radiológusok, pszichológusok, de ápolók, gyógyult betegek és hozzátartozók is. Szó volt már a szűrések fontosságáról és arról, hogy melyikre kinek és mikor van szüksége, a betegek jogairól és arról, hogy tudunk legjobban kiállni érdekeinkért, végigvették a hagyományos kezeléstípusokat hátrányaikkal és előnyeikkel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése