Ötven éves a Szentendrei Teátrum – Jubileumi szezon

Ötven éves a Szentendrei Teátrum. 1969. július 5-én és 6-án voltak az első előadásai. A teátrum indulásakor a művészeti vezető Békés András rendező volt. Két elfeledett magyar mű (moralitás, szomorú-víg zenésjáték) felelevenítésével kezdtek: Comico-Tragoedia, illetve Pikko herceg és Jutka Perzsi. A művek színpadra állításban Zsámbéki Gábor is segített. A főbb szerepeket Psota Irén, Básti Lajos, Basilides Zoltán, Mádi Szabó Gábor, Szabó Gyula, Sztankay István és Konrád Antal játszották. Közreműködött a produkciókban a színművészeti főiskola harminc fiatal növendéke is. Csak egy-két név közülük: Székhelyi József, Papp János, Paudits Béla, Szacsvay László. Egyébként Psota Irén öltözője a Fő tér egyik lakóházának első emeleti szobája volt, Básti Lajos öltözőjét pedig a Ferenczy Múzeum könyvtárában alakították ki akkor.


A mostani jubileumi évad május 15-ei sajtótájékoztatóján – amely a Rózsavölgyi Szalonban volt – szó esett a Teátrum jelenéről és múltjáról is. Részt vett az eseményen: Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere; Gubik Petra, a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőse, a Szentendrei Teátrum 2019-es évadjának háziasszonya (idén bekerült a Kult50 közé); Hernádi Judit színművész, aki a Szentendrei Teátrum és az Orlai Produkciós Iroda közös bemutatójának, a Becéző szavaknak a főszereplője; Fábián Dóra, az Ételt az Életért Alapítvány képviselője; Szokol Judit, az SZFE végzős rendezőhallgatója, két FRISS produkció rendezője; Timár András színháztörténész, a TEÁTRUM 50 kutatási projekt vezetője; dr. Vadász Dániel, a Co-Opera igazgatója és Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója.

„A Szentendrei Teátrum az elmúlt fél évszázadban rengeteg élményt adott, és sokfélét jelentett, de mindenkinek mást és mást. A színház már csak ilyen. (...) Számomra a Szentendrei Teátrum – ajándék.” – mondta Vasvári Csaba.


A Teátrum arcának és a nyár háziasszonyának Gubik Petrát választották, aki így fogalmazott a felkéréssel kapcsolatban: 

„Kisgyerekként a szüleimmel néhány napot Leányfalun nyaraltunk, s minden nap bementünk Szentendrére. Az akkori emlékeim egy nagyon színes, festményekkel teli város képét őrzik, ami árasztotta magából a művészetet. Imádom a kisváros macskaköves, zegzugos kis utcáit. Akkor fogalmazódott meg bennem először, hogy valamikor jó lenne itt élni. Ezt az álmomat még nem adtam fel. Szentendrében azt is szeretem, hogy Budapesthez közel van, mégis az olasz kisvárosok hangulatát árasztja. Nagy megtiszteltetés, szakmai kitüntetés s egyben felelősség is, hogy most a Szentendrei Teátrum arca lehetek. A színház egyik legfontosabb dolga, hogy megtanulj közösségben lenni, társulatban gondolkodni, dolgozni. Olyan kölcsönhatásban kell lennünk, amelyben folyamatosan inspiráljuk egymást.”

A Szentendrei Teátrum évadnyitó bemutatója Dan Gordon Becéző szavak című darabja. Az Orlai Produkciós Irodával közös bemutató premierje Szentendrén lesz július 5-én. Szereplők: Hernádi Judit, Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés, Cseh Judit. Rendező: Kocsis Gergely.

Fotó: Gordon Eszter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése