SÚGÓ+ – Duchovny elkápráztatta Budapestet zenei tehetségével

David Duchovny idén látogatott először Budapestre zenekarával, az Every Third Thought turnéjuk során. Február 11-én a MoM Sport rendezvénycsarnoka megtelt.


Feltételezem, David Duchovny legtöbbünkben az X-Aktákban alakított Fox Mulder ügynökként vagy a Kaliforgia nőcsábász írójaként, Hank Moody képében él, megannyi remek színészi alakítása mellett. Nem tévedtem nagyot: a koncert előtt Hank Moody karakterének God Hates Us All című könyvével a farzsebben, és a borító alapján tervezett pólókban sorakoztak a nézők.

Az előzenekar jó, színvonalas alternatív rockzenét játszott, a közönség nagy része élvezte, többen viszont a végén érkeztek meg. Az utolsó számok alatt a türelmetlenebbek már Duchovnyért kiáltoztak. Szerintem bánhatják, akik kihagyták a DLRM fellépését, ugyanis itthon páratlan indie rock számaikkal megalapozták a hangulatot, másfelől nem lehet egyszerű feladat az áhított Duchovny előzenekaraként játszani, de annál megtisztelőbb egy fiatal, tehetséges bandának.

Annak ellenére, hogy David Duchovny alapvetően nem énekes, meglepően alázatos és szórakoztató. Korábbról csak kevés számát ismerve is azt mondhatom, nagyszerű koncert volt. Duchovny dalai és a színpadi megjelenése összhangban vannak ahhoz, hogy megmozgasson egy nagyobb tömeget.

Az első szám az Every Third Thought volt, amely az azonos című, tavaly debütáló album egyik legjobb zenéje. Mindannyiunkat megnyert ezzel a kezdéssel. A dolgok kicsit lassultak a következő számokkal: The Things, Let It Rain, Teach Yourself. Meglepetésemre egy klasszikus Velvet Underground feldolgozás következett, a Sweet Jane, ez valószínűleg többeknek ismerős volt. A pörgős 3000-del folytatták. Amilyen sokrétű tehetség Duchovny, olyan változatos a zenei ízlése is, remekül felépíti a számokat különböző stílusjegyekből. A Positively Madison Avenue című dalt például Bob Dylan ihlette. A 2015-ös Hell or Highwater album számai folk és country elemeket tartalmaznak, míg 2018-as Every Third Thought már egy rockosabb vonalat képvisel. Túl az este felén felpörgette a hangulatot a The Last First Time, ami egy remek lírai dal. Azt is elmondta nekünk, hogy a Strangert részben édesapja halála ihlette. Jó ötlet volt a két albumból összeválogatott tizenhat dalból álló setlistbe feldolgozásokat csempészni. A koncert végéhez közeledve felcsendült egy Blue Öyster Cult feldolgozást, a Burnin’ For You, ami valószínűleg az este legkedveltebb dala volt.

Annak ellenére, hogy csak néhány éve koncertezik, hatalmas bulit csinált. Lejött a közönség első soraihoz, és szenzációs volt, amikor a lelátón ülőkhöz is felszaladt. Budapest nagyon tetszett neki, a kedvünkért megtanulta magyarul, hogy: köszönöm, hogy vagy?, szeretlek.

Mindent összevetve, egy csodálatos este volt, amelyet egy olyan tömeg vett körül, akikről lerítt, hogy ugyanolyan lelkesedéssel állnak David Duchovny zenei kalandjához, mint ő maga, aki végigtáncolta a koncertjüket.

Végül, tiszteletreméltó említés a zenekaráról: a billentyűk mögött Colin Lee, a basszusgitárnál Mitchell Stewart, a gitárnál Patrick McCusker, a dobok mögött Sebastian Modak és az akusztikus gitárnál Keenan O'Meara. Az alapján, ahogy Duchovny a tehetséges zenészekkel való kapcsolatáról beszélt, lehetetlen, hogy ne egy ilyen nagyszerű estét varázsoljanak a nézőknek.

Írta: Daám Sára
Fotó: borsonline.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése