152 lépés Auschwitz felé – előadás a haláltáborról egy parancsnok szemszögéből

Rudolf Höss, az auschwitzi haláltábor rettegett parancsnokának emlékiratainak felhasználásából készül monodráma Nagy Márk rendezésében és Karácsony Gergely előadásában 152 lépés Auschwitz felé címmel. Az előadást 2019. augusztus 12-én mutatják be a Spirit Színházban. 

A Spirit Színházban Perjés János alapító-művészigazgató rendkívül fontosnak tartja, hogy a 20. század egyik legnagyobb tragédiáját, a holokausztot, minél tágabb értelmezésben és minél több történeten keresztül ismerjék meg az érdeklődők. 2018-ban mutatták be Bányai Gábor rendezésében a Mengele bőröndje című előadást, amely Rudolf Mengele, a halál angyalának történetét vázolja fel. Emellé érkezik meg augusztus 12-én a 152 lépés Auschwitz felé című monodráma, amely nem az áldozatok szemszögéből mutatja be a II. világháború rettenetes eseményét, hanem a haláltábor parancsnokának elbeszélését láthatja és hallhatja a közönség. 

Ahogy a darab leírásában is olvasható: „Rudolf Franz Ferdinand Höss az auschwitzi haláltábor egyik parancsnoka volt, ötgyermekes apaként. Sokakban felvethetődhet a kérdés, hogyan történhet meg, hogy egy családapa tömeggyilkossá válik? „Nem törtem a fejemet azon, hogy helytelen-e a dolog. Szükségesnek látszott”. A darab kísérletet tesz arra, amire eddig kevesen vállalkoztak: egy parancsnok szemszögéből próbálja megértetni elképzelhetetlent - hogyan történhetett meg a ma is elszomorító tragédia: a holokauszt? A „152 lépés Auschwitz felé” felhívja figyelmünket arra, ne feledjük mi történt, annak érdekében, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát. Vajon az az út helyes, amin járunk?”

Rendező: Nagy Márk
Szereplő: Karácsony Gergely
Szövegkönyv: Robert Merle: Mesterségem a halál című regényének és Rudolf Höss emlékiratainak felhasználásával – Nagy Márk és Karácsony Gergely

Előadások időpontjai: 2019. augusztus 12., 13., október 17. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése