Zalán János igazgató megnyitotta az új évadot a Magyar Színházban

Megtartotta évadnyitó ülését a Magyar Színház társulata. A 2019/2020-as évadban nem csupán a repertoár, hanem a játszóhely is megújul, hiszen a színház a nyár folyamán komoly felújításon esett át.

Fotó: Juhász Éva
Zalán János, a teátrum igazgatója elmondta, hogy az elmúlt pár hétben ráncfelvarráson esett át a Magyar Színház épülete: azon túl, hogy a színház vendégszobáját, az irodaépületet, a Dalszínház utcai Szervezés irodáját, és 10 öltözőt rendbe hoztak, felújították a Sinkovits Imre Színpad klímarendszerét is. Ezen felül megújult a régi színész-napközi, a Gobbi-klub, így a hangszigetelésnek, a padlófűtésnek és egyéb extráknak köszönhetően alkalmas lesz a színházi munkák mellett nyilvános beszélgetésekre, könyvbemutatókra, drámapedagógiai és érzékenyítő diákprogramok megtartására is.

Elszállítottak a díszletraktárból mintegy 1000 köbméternyi használhatatlan díszletet és bútort is, aminek következtében átláthatóvá és tágassá vált a díszletraktár, elég hely jut az új produkciók elemeinek.

Az évadnyitón nem csak a felújításokról esett szó, hanem köszöntötték a jubiláló színészeket is. Többek között Szatmári Attilát 25. színészi jubileuma alkalmából, Rancsó Dezső pedig a társulat titkos szavazását követően Agárdy emlékláncot vehetett át (ezt a díjat Agárdyné Rácz Boriska alapította 2006-ban Agárdy Gábor színművész emlékére)

A színház új társulati tagokat is köszöntött az új évadban, Szatmári György és Csiby Gergely szerződött a teátrumhoz. Rajtuk kívül a Kaposvári Egyetem diákjai csatlakoznak még a csapathoz, 8 ötödéves hallgató tölti itt a gyakorlatát: Bölkény Balázs, Cseke Lilla Csenge, Kisari Zalán (a Pesti Magyar Színiakadémia növendéke volt), Kocsis Gábor, Kovács Panka, Kovács Sándor József, Péteri Lilla és Szurcsík Ádám

Az évadnyitót követően, augusztus 23-án indul a Tom Sawyer kalandjai, ahogyan azokat Becky Thatcher elmeséli című új produkció próbafolyamata a Sinkovits Színpadon, és augusztus 26-án kezdődik a RUMINI nagy sikerű előadás felújítása. Utóbbi darab szereposztásában is megújul, Csiby Gergely címszereplésével lesz látható.

Augusztus 30-án a Magyar Színházban lesz az Országos Színházi Évadnyitó a Kaszás Attila-díj átadója és az MMA Színházművészeti Tagozatának konferenciája: Párbeszéd a színház jövőjéről címmel.

Szeptember 2-án kezdődik a Holnapelőtt című új produkció olvasópróbája. Ez az előadás az Európai Színházi Konvenció (European Theatre Convention) Ifjú Európa III. elnevezésű projektjének keretein belül jön létre.

Szeptember 9-étől folytatódik a PIN:okkió próbafolyamata, amelynek bemutatójával szeptember 28-án a nagyközönség számára is elkezdődik az új évad.

Az igazgató a társulati ülés végén az évad végére is előretekintett, ugyanis bejelentette, hogy Horváth János Antal rendezésében kerül színre Dennis Kelly: DNS munkacímű darabja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése