Klasszis énekesek jubileumi koncertjei az Erkel Színházban

Kálmándy Mihály 30 éves operaházi pályafutása alkalmából ad gálaestet 2019. október 5-én az Erkel Színházban, míg két nappal később ugyanitt Ferruccio Furlanetto várja áriaestjére az operarajongókat.

Precizitás és alázat jellemzi Kálmándy Mihály három évtizedes pályafutását, aminek eredményeképpen a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneművészeti Főiskolán diplomát szerzett bariton kizárólag cím- és főszerepekben csillogtathatta tudását gazdag pályafutása során. Kolozsváron egyből Nabuccóként mutatkozott be, mely szerep egész pályafutását végigkíséri. A gyakran intrikusnak számító baritonszerepeket mindig gondosan kidolgozva jut el a figurák lényegéig, így tölti meg élettel Amonasro (Aida), Jago (Otello), Luna gróf (A trubadúr), Macbeth, Rigoletto vagy Scarpia (Tosca) alakját a színpadon. Az olasz operairodalom jeles darabjai mellett olyan Wagner-szerepekben is emlékezetes alakítást nyújt, mint a Hollandi (A bolygó hollandi) vagy Wotan (A walkűr), de énekelte Kékszakállút Marton Éva partnereként, és lépett fel közösen Komlósi Ildikóval, Miklósa Erikával, Edita Gruberovával, Plácido Domingóval és José Curával is.

Az idén Kossuth-díjjal is kitüntetett, páratlan technikájú énekes, aki a fotózás és az íjászat terén is otthonosan mozog, 2019. október 5-i gálaestjén pályája legfontosabb szerepeiből ad elő részleteket, így megidézi többek közt Figaro (A sevillai borbély), Amonaro, Jago, Frank (Edgar), Posa márki (Don Carlos) és Wotan alakját is. Kálmándy Mihály partnerei a gálán Boross Csilla, Fodor Bernadett, Köpeczi Sándor és László Boldizsár, valamint videófelvételről Rálik Szilvia lesznek, az Opera Zenekart Kovács János dirigálja.

Két nappal később a magyar közönség egy másik kedvence, Ferruccio Furlanetto áriaesttel tér vissza Budapestre. Napjaink egyik vezető olasz basszistája 1979-es scalabeli debütálása óta a világ operaszínpadainak keresett művésze, Mozart, Verdi és Muszorgszkij műveinek avatott interpretátora. A New York-i Metropolitan, a Bécsi Staatsoper, a londoni Royal Opera House, a Párizsi Opera és a moszkvai Bolsoj Színház visszatérő vendége többször fellépett a magyar fővárosban is, a Magyar Állami Operaházban legutóbb 2014-ben a Szabadság Opera Gálán láthatta a közönség.

Az idén 70 éves sztár 2019. október 7-én zongorakísérettel adja elő kedvenc áriáit többek közt a Bohémélet, A varázsfuvola, a Figaro házassága, a Don Giovanni, a Nabucco és a Don Carlos című operákból. Az Erkel Színházban partnere Natalia Sidorenko zongoraművész, a Moszkvai Állami Filharmonikus Zenekar szólistája, aki egyebek mellett a bécsi Staatsoper és a Musikverein, a moszkvai Csajkovszkij Koncertterem és a Malmői Opera rendszeres közreműködője és Furlanetto mellett számos más nemzetközi hírű operaénekes áriaestjeinek kísérője.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése