Koreai rizsfőzők, brazil vörösiszapkatasztrófa, náci karlendítés

A Trafó kiemelt eseménye lesz szeptember 26-27-28-án a Close Reading minifesztivál, ahol három külföldi monodráma fontos közéleti, gazdasági és politikai kérdésekre irányítja a figyelmet. A lecture-performansz előadások után beszélgetést tartanak az alkotókkal, a Trafó Galéria pedig olvasókört indít.

Cuckoo, fotó: Radovan Dranga
Három este, háromszor egy szereplő a színpadon. Mikro-történetek három kontinensről, amelyek világszerte aktuális problémákkal foglalkoznak. Milyen hatással van emberi kapcsolatainkra a digitális világ? Meddig vagyunk képesek nyomás alatt létezni? Van-e felelősségünk a klímakatasztrófában? Hogyan hat egy több száz éves szimbólum a mai társadalomra? Mit tehet a színház, és van-e értelme feldolgozni ezeket a történeteket a színpadon?

A Trafó színházi sorozata szeptember 26-án a Cuckoo című előadással kezdődik. A humorral átitatott történet Dél-Korea elmúlt 20 évéről szól Jaha Koo performansz művész és három beszélő rizsfőző előadásában. Középpontjában a politika és a történelem által átitatott tragikus történetek állnak, de a személyességnek köszönhetően sokat megtudhatunk a koreai fiatalok körében magas munkanélküliségről, az elmagányosodásról és a társadalmi nyomásról is. Az előadás a Koreai Kulturális Központ támogatásával érkezik Budapestre.

Helyzet kinyújtott karral, fotó: Ricardo Espinoza
A szeptember 27-i Bányásztörténetek (Mining Stories) című dokumentum-színházi előadás egy brazil bányászváros néhány éve történt katasztrófájával foglalkozik. A tragikus történetre mindenki másképp emlékszik, és mindenkinek megvan a saját igazsága. De vannak-e felelősök, és mi lesz azokkal, akik elveszítik a családtagjaikat, az otthonukat? A belga produkció személyes indíttatásból született meg – előadója, Silke Huysmans Brazíliában nőtt fel –, problémafelvetése azonban globális érintettségű. Nem véletlen jut eszünkbe a magyarországi vörösiszap-katasztrófa vagy az amazonasi esőerdők.

Szeptember 28-án a német Oliver Zahn és a Hauptaktion esszé-performansza zárja a sorozatot. A Helyzet kinyújtott karral (Situation with Outstretched Arm) a (művészet)történet egyik beszennyezett gesztusáról szól,  az ún. római köszöntésről, olimpiai köszöntésről, Bellamy-köszöntésről, Hitler-köszöntésről. Bemutatja a karlendítés kultúrtörténetét és politikai karrierjét, de reflektál a hatalom és a színpadi adaptáció kapcsolatára és a test koreográfiai fegyelmezésére is. 2014-es premierjét a közönség várható reakcióira hivatkozva visszamondták, később egy új helyszínen mutatták be, és azóta is sikerrel turnézik.

Mindhárom előadás után közönségtalálkozót szerveznek az alkotók részvételével, amelyet Bán Zsófia irodalomtörténész, művészetkritikus, illetve az utolsó este Szabó-Székely Ármin dramaturg vezet.

A Close Reading-sorozathoz kapcsolódóan szeptember 28-án indul a Trafó Galéria új, ingyenes programsorozata. A szombat délelőtti Hangover Reading Club olvasókör friss elméleti megközelítésekkel és kritikai nézőpontokkal foglalkozik majd felkért kurátorok, művészek vagy elméleti szakemberek vezetésével, kapcsolódva a galéria aktuális kiállításaihoz. A bevezető alkalmat Soós Borbála kurátor vezeti, témája az ökológia fogalma lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése