Megkezdődött a 2024-es ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny és Zongorakurzus

Április 24-én délelőtt kezdetét vette az immár 8. alkalommal megrendezendő, öt napon át tartó rangos nemzetközi komolyzenei esemény, a ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes és Kétzongorás Verseny, melyet Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, érdemes művész, a ZeneVarázslat Program és Négykezes Zongoraverseny alapítója, valamint Nagyné Farkas Annamária, az esemény idei társszervezője, a Szeretünk Pomáz Egyesület elnöke indított útjára Pomázon az idei versenynek helyet adó Teleki-Wattay Művészeti Iskola koncerttermében.


Igazán színesnek és tartalmasnak ígérkezik az idei ZeneVarázslat Négykezes Zongoraverseny és Kurzus, melyre mintegy 300 versenyzőt és csaknem 2000 érdeklődőt várnak a szervezők. A program a ZeneVarázslat Négykezes koncerttel vette kezdetét délelőtt a versenysorozatot megnyitó rendezvény részeként, melyen Várnagy Andrea zongoraművész lányával, Farkas Lilivel közös két koncertjükön többszáz pomázi általános iskolás gyermek figyelmét irányította rá a klasszikus zene szépségeire és értékeire.

Április 25-27. között, három napon át reggeltől késő délutánig a ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraverseny résztvevői mutatják majd be tudásukat a zsűrinek és a közönségnek. Az ország minden pontjáról, valamint Németországból, Erdélyből, Felvidékről, Muravidékről és Vajdaságból érkeznek gyermekek tanáraikkal, szüleikkel, hogy részt vehessenek az eseményen; külön öröm, hogy a nehéz körülmények ellenére a Kárpátaljai gyermekek idén ismét személyesen, több mint 50-en vesznek részt a versenyprogramban.

A ZeneVarázslat Mozgalom kiemelt célja a kimagasló tehetségek elindítása a zenei pályán, valamint a négykezes műfajjal a kamarazene szépségének bemutatása, ezt szolgálja az évente, idén már nyolcadik alkalommal megrendezendő Nemzetközi Négykezes és Kétzongorás Verseny és Kurzus.

„A Zenevarázslatnak a kamaramuzsikálás népszerűsítése mellett a zenén túlmutató üzenete által az elmúlt évek alatt a közösségépítő szerepe is egyre inkább hangsúlyt kapott. Már maga a műfaj, a négykezes is ezt jelképezi; hiszen, ha a mai, elmagányosodó világban két ember együtt muzsikál, együtt lélegzik, az segít hangsúlyozni az összetartozás fontosságát. A növendék párosok mellett ugyanezen missziót képviselve alakítottuk ki a növendék-tanár és a tanár-tanár kategóriákat is az évek során.

Örömmel látjuk idén is, hogy a szülő-gyermek kategória nagy népszerűségnek örvend, sok családban gyakoroltak együtt az elmúlt időszakban a zongoraversenyre. Különleges öröm, hogy szülőket és gyermekeket láthatunk közösen muzsikálni a színpadon, olyan szülőket, akik 20-25 évvel ezelőtt mutatkoztak be utoljára versenyen, és bár „polgári foglalkozást” választottak maguknak felnőttként, zongorázó gyermekeik által a zene szeretete továbbra is meghatározza mindennapjaikat.

Büszkén mondhatjuk, hogy az eseménysorozat művészeteket és művészjelölteket összefogó kulturális programsorozattá nőtte ki magát, ebben az évben is több mint 200 versenyzőt és közel 2000 érdeklődőt várunk; köszönhetően annak is, hogy a négykezes zongoraverseny zongorakoncerteken és számos kísérőprogramon látja vendégül a versenyre érkezőket, illetve a versenynek otthont adó Pomáz város és a környék lakóit.” – mondta el Várnagy Andrea Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, érdemes művész, a ZeneVarázslat Program és Négykezes Zongoraverseny alapítója.

Fotó: Zenevarázslat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése