Nyolc bemutató az Örkény Színház 15. évadában

A 2019/2020-as évadban nyolc új előadás kerül az Örkény Színház műsorára, melyek között kortárs ősbemutató, Shakespeare-átirat, két regényadaptáció, külföldi és magyar klasszikus színmű egyaránt megtalálható.


A bemutatók sorát Závada Péter Rómeó és Júlia-átirata nyitja Kertész utcai Shaxpeare-mosó címen szeptember 28-án a Nagyszínpadon, Bodó Viktor rendezésében. Október 3-án Szenteczki Zita állítja színpadra Kosztolányi Dezső Édes Annáját az Örkény Stúdióban. A színpadi szöveget Bíró Bence készítette. December 19-én ugyancsak a Stúdióban kerül színre Jean-Paul Sartre A legyek című drámája Hegymegi Máté rendezésében. A 2019-es év utolsó premierje ősbemutató lesz. A nyáron tragikusan fiatalon távozott Térey János nem sokkal halála előtt fejezte be Lót – Szodomában kövérebb a fű című, az Örkény Színház felkérésére írt drámáját, melyet december 20-át láthatja először a közönség Kovalik Balázs rendezésében. A Németországban élő rendező sok év után először állít színpadra prózai előadást hazai színpadon. Március 20-án Racine Andromakhéját mutatják be a Stúdióban Oresztész szereti Hermionét, aki szereti Pürrhoszt, aki szereti Andromakhét, aki szereti Hektórt, aki halott címen. A 17. századi francia tragédia átdolgozását Gáspár Ildikó rendezi. Másnap, március 21-én a Nagyszínpadon Lev Birinszkij Bolondok tánca című tragikomédiája debütál Zűrzavar 2042 címen Bánki Gergely átigazításával Polgár Csaba rendezésében. Május 22-én Widder Kristóf állítja színpadra a Stúdióban a ’84-et. George Orwell világhírű disztópiája Mikó Csaba kamaraátiratában az Örkény Színház 100. bemutatója lesz. A bemutatók sorát május 23-án Heinrich von Kleist: Hermann csatája című előadása zárja Tarnóczi Jakab rendezésében, akinek Bodó Viktorhoz és Hegymegi Mátéhoz hasonlóan ez lesz az első rendezői munkája az Örkény Színházban.

A 2019/2020-as évadtól kezdve a színház társulatának tagja Borsi-Balogh Máté, akit a tavaly bemutatott Macbeth-ből ismerhet már a közönség. Tenki Réka anyai örömök néz, ezért szerepeit a színház átosztja. A Patikában Radnai Csilla, a József és testvéreiben Hámori Gabriella, A hattyúban pedig Kókai Tünde veszi át a szerepeit.

Az évad hagyományosan az Örkény kerttel nyílik szeptember 7-én, mely az Örkény István Színház és az Erzsébetvárosi Önkormányzat közös szervezésében valósul meg.

A bemutatók megtekinthetők a Mozaik és a Stúdió bérletekkel is, melyek már megvásárolhatók online és a színház jegypénztáraiban. Továbbra is váltható pártoló tagsági kártya, valamint az évad újdonságaként Örkény utalvány 1000,- 2000,- és 5000,- Ft-os címletekben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése