A Játék a kastélyban indította a Vörösmarty Színház jubileumi évadát

Különleges este volt a székesfehérvári Vörösmarty Színház életében az október 5-i, hiszen a teátrum önálló társulatának megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepli ebben az évadban, amelynek első bemutatója Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című komédiája. A premiert ünnepélyes pillanatok is megelőzték: Cser-Palkovics András polgármester „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat adott át Juhász Illés színművésznek.


A Játék a kastélyban című Molnár Ferenc darab előadása előtt október 5-én Szikora János igazgató köszöntötte a premier nézőit és a színház 25. jubileumi évada alkalmából a társulatot. Mint mondta, számukra is nagy öröm, hogy évről évre egyre több, a színházban, a színházért, a kultúráért dolgozó személy kapja meg a város elismerését.

Cser-Palkovics András polgármester a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított elismerést, a „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat az idei évben Juhász Illés színművésznek adta át, aki 20 éve tagja a Vörösmarty Színház társulatának. 

A méltatásban elhangzott, hogy Juhász Illést az Arany János Színház Stúdiójában és a Gór Nagy Mária Színi Tanodában végzett tanulmányait követően a televízióban futó Familia Kft. és Angyalbőrben című filmsorozatokból ismerhette meg a közönség. Filmes szerepek mellett nagy vágya volt, hogy színházi társulat része legyen. Ez a kívánsága is teljesült, hiszen 1999-ben szerződött a Vörösmarty Színházhoz. Kollégái szerint segítőkész, hiszen nemcsak a közvetlen környezetében történt problémákra reagál, de a tágabb közösség, a társulat életét érintő ügyekben is lehet rá számítani.

Az ünnepélyes pillanatokat követően gördült fel a függöny, és halk zeneszóval útnak indult a közönség egy távoli olasz kastélyba, ahol egy kiváló drámaíró vezetésének és kreativitásának köszönhetően, egy vidám játék részesei lehettek az est nézői.


Molnár Ferenc elegáns komédiájában semmi sem az, aminek látszik. Az író a mesemondás virtuóza, világhírű darabja a Játék a kastélyban szellemes színpadi játék, elegáns komédia. A primadonna, a hősszerelmes és a fiatal zeneszerző kínos szerelmi bonyodalmát csak egy drámaíró oldhatja meg. Színházat látunk a színházon belül, ahol menthetetlenül összegabalyodik valóság és látszat, igazság és hazugság, élet és színház.

Szikora János a darab rendezője rámutatott, hogy bár a Játék a kastélyban az egyik legismertebb Molnár Ferenc darab, de nem ismerjük eléggé: „A Játék a kastélyban szellemessége, villódzó, sziporkázó, mókás jelenetei alatt ugyanis egy mély tragédia, komoly emberi érzések húzódnak. Ez a dupla fenekűség izgatott engem a darab színrevitelében. Molnár filozófiája egy életfilozófia, amely az életet paradoxonnak és fekete – fehérre külön szét nem bonthatónak látja. Szerintem így éljük mi is valamennyien az életünket. Szeretnénk bizonyos szituációkban végtelenül egyértelműen látni és dönteni, de az élet nem így lett kitalálva, nem csak fekete és fehér, hanem paradoxonok sorozata.” – mondta Szikora János.

A végtelenül szellemes, frappáns darab egyik fontos üzenete, hogy a játék, a hamisság jótékonyan megoldja azt, amit az ember az eszével nem tud. A szerepekben Sághy Tamást, Ballér Biankát, Gáspár Sándort, Kozáry Ferencet, Andrássy Mátét, Juhász Illést és Kricsár Kamillt láthatjuk.

A Turait alakító Sághy Tamás szerint karaktere egy nagy machinátor a darabban, s mindezt rendkívül elegánsan teszi, azzal a Molnár Ferenc-i eleganciával, humorral, amit az író kiválóan használt. 

„Azon kívül, ahogy Turai kiváló problémamegoldó képességével bravúrosan meg tudja oldani a helyzeteket, amibe keveredik, ezen túl történetében egy érzelmi szál is végig fut, hiszen több szereplőhöz is rendkívül közel áll.” – tette hozzá Sághy Tamás.

Fotók: Simon Erika (előadás), Molnár Artúr (díjátadó)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése