Eltűnt gyerekekért fogott össze az ORFK a Valan – Az angyalok völgye alkotóival

November 21-én kerül a mozikba a Valan – Az angyalok völgye című magyar lélektani krimi, az emberkereskedők után nyomozó nagyvárosi rendőrről. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK)  – a film készítővel és a forgalmazó Mozinettel együttműködve  – videósorozattal hívja fel a figyelmet arra, hogy közös odafigyeléssel segíthetünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni. 

A Valan - Az angyalok völgye című filmben Péter (Krisztik Csaba) arra teszi fel az életét, hogy eltűnt lányokat találjon meg, akikben a huszonkét évvel ezelőtt elveszett húgát, Julit látja. Péter egy telefonhívás miatt hazatér az erdélyi bányavárosba, Valanba, amikor felmerül, hogy testvére holtteste került elő a hófödte fenyvesek között. A nyomozás során Péternek nemcsak a bűnözéssel kell megküzdenie, hanem saját emlékeivel, szorongásaival is.


"A Valan  Az angyalok völgye c. film azokról a gyerekekről szól, akik egyik pillanatról a másikra nyomtalanul eltűnnek. Látjuk a fényképüket a hírekben, olvassuk a róluk írt statisztikákat, sóhajtunk egy nagyot, és abban bízunk, hogy ez a szörnyűség a mi gyerekünkkel úgysem történhet meg. De ezek a gyerekek attól még ott vannak valahol. Valahol a sötétben. Péter ebből a sötétből próbálja kimenteni a gyerekeket, miközben ő maga is majdnem elvész benne.”  mondta Bagota Béla rendező, akinek ez az első nagyjátékfilmje.

Fotó: Kántor László
A krimi alkotói, forgalmazója (Mozinet) és az ORFK közös kezdeményezésére induló, “Ne várj 72 órát!” című kampány azt a közhiedelmet igyekszik eloszlatni, hogy az eltűnési esetekben várni kell a bejelentésig. Fontos tudnunk, hogy a nyomozás a bejelentéskor azonnal megkezdődik, és minden eset elévülési ideje 90 év. 

A tájékoztató videósorozat megtörtént esetek bemutatása mellett olyan kérdésekre válaszol, mint: mit tegyünk, ha valaki eltűnt vagy úgy érezzük, valakit fogva tartanak, kihasználnak? Mi segíthet a kiskorúak szökésének megelőzésében?

A videók a következő linken tekinthetők meg:

Hogyan segíthetünk az eltűnt gyerekeknek hazatalálni?

Interjú Kemény Balázs rendőrszázadossal

Interjú Kele János rendőrőrnaggyal

Valan – Az angyalok völgye képviselői és az ORFK számára kiemelten fontos, hogy társadalmi diskurzust indítsanak a témában, és felhívják a figyelmet arra, hogy közös összefogással segíthetünk az eltűnési esetek rövidre zárásában. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése