Fókuszban a kortárs magyar előadó-művészet

5. alkalommal rendezik meg a dunaPart platformot, ahol a kortárs színházi és táncszcéna kiemelkedő alkotói mutatkoznak be. A Trafó Kortárs Művészetek Háza által szervezett esemény célja a független magyar előadó-művészet bemutatása, a nemzetközi együttműködések és a forgalmazás elősegítése. A fesztiválra idén is több mint száz külföldi szakember érkezik, de több program nyitott a nagyközönség számára is.


2019. november 27. és 30. között immár 5. alkalommal rendezi meg a Trafó a magyar független kortárs előadó-művészeti szemlét dunaPart5 Platform in Hungary néven. A hazai független előadó-művészet, bár nemzetközi szinten is fontos értékeket hoz létre, nem rendelkezik itthon más olyan fórummal, amely nemzetközi megmutatkozást és hálózatépítési lehetőséget biztosítana. „A rendezvény ugyanakkor a magyar kulturális élet egészére nézve is fontos, hiszen a szakma fejlődése szempontjából is létfontosságú a független terület integrációja az európai és világpiacra, amihez személyes élményeken, tapasztalatokon és személyes találkozókon keresztül vezet az út” – vallják a szervezők.

A kétévente megrendezett dunaPart iránt a kezdetektől fogva nagy az érdeklődés. Mindegyik eseményen száznál több külföldi szakember vett részt, cikkek sokasága foglalkozott a látott előadásokkal, és több együttműködésre is sor került. Idén 230 vendég regisztrált a platformra 31 országból, így most is neves programszervezők, fesztiváligazgatók és kritikusok érkeznek Budapestre, a négynapos, intenzív eseménysorozatra.

A szervezők és a kritikusokból álló kurátorok (ebben az évben Bálint Orsolya, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Komjáthy Zsuzsa, Králl Csaba és Varga Anikó) minden alkalommal olyan előadásokat hívnak meg a művészeti programba, amelyek a hazai környezetükből kiszakítva nemzetközi színtéren is releváns formával és tartalommal bírnak. A vendégek aktuális lenyomatát kapják a mai magyar társadalmi és előadó-művészeti állapotoknak, és olyan helyi partnerekre lelhetnek, akikkel érdemes együttműködni. A korábbi években ez sikeresnek bizonyult, több külföldi turné is a dunaPartoknak köszönhetően valósult meg.


Az idei programban 30 előadást láthatnak az érdeklődők 15 helyszínen, amelyek mindegyike „English friendly”-módon kerül színre, azaz eleve szöveg nélküli produkciók, vagy angol nyelven, felirattal, illetve tolmácsolással láthatók. Fókuszban továbbra is a kortárs színház és tánc, valamint egyéb innovatív, performatív műfajok bemutatása áll. 

A dunaPart keretében a Trafóban tartják a STEREO AKT legújabb, European Freaks – Üzenjünk Brüsszelnek! című részvételi színházi előadásának hazai premierjét, Boross Martin rendezésében. Ugyanitt lesz látható Mészáros Máté United Space of Ambivalence című önreflexív táncelőadása, a Soharóza, Nagy Fruzsina, Halas Dóra és alkotótársaik Az Ügy című catwalk-koncertje, Kelemen Kristóf Megfigyelők című többszörösen díjazott előadása, valamint a Tünet Együttes anyaságról szóló Burok című előadása. A Trafóklub és a MU Színház ad otthont a táncos showcase-eknek, ahol Raubinek Lili, a Collective Dope, Stern Lili/A-LIST, Juhász Kata, valamint Pataky Klári és Rózsavölgyi Zsuzsa mutatkoznak be. Cuhorka Emese és Molnár Csaba Mestermunka című produkciója a Nemzeti Táncszínházban kerül színre.

Az Artusban a Goda Gábor Társulat Raj című előadását játsszák, a Stúdió K Színházban az Urbán András rendezte Sacra Hungaricát, a Szkénében a Dollár Papa Gyermekeitől az Árvácskát. A MU Színházban mutatják be a Timothy and the Things Vadászat, a Hodworks Délibáb, Simkó Beatrix és Jenna Jalonen Long Time No See! című előadásait. A Fészek Művészklubban lesz látható Pintér Béla és Társulatától a Jubileumi Beszélgetések. A Három Hollóban két performanszt mutatnak be: a kolozsvári Reaktor független színházi csoport 99.6% című többnyelvű, Románia centenáriumi évfordulójára készült projektjét, amely megkapta a Halász Péter-díjat, valamint a Phoenix című multimédiás performanszt. A Jurányi Inkubátor Házban látható előadások: a Mi és ők Fehér Balázs Benő rendezésében, a Cigány magyar a T6 (Tudás Hatalom) társulattól, Az örökség, amit Schwechtje Mihály írt és rendezett, valamint Szabó Veronika Queendomja. A Bethlen Téri Színházban Horváth Nóra/Collective Dope Beat című Lábán-díjas táncelőadása és Biczók Anna Egy lehetséges jövő előzményei című produkciója mutatkozik be. Boronkay Soma egy nyelviskolában adja elő a Norvég kezdőnek című dokumentumszínházi előadását, a Meetlab színházi applikációját követve pedig Újbudán barangolhatunk a saját színházi történetünk nyomában. A KINO-ban A halál kilovagolt Perzsiából című előadás filmváltozatát vetítik.

A művészeti programot ebben az évben is intézménylátogatások, beszélgetések, szakmai programok egészítik ki. A vendégek megismerkedhetnek a Jurányival, a SÍN Kulturális Központtal, a Műhely Alapítvánnyal és a Nemzeti Táncszínházzal, valamint bemutatkozik a Narratíva elnevezésű új, független színházi csoportosulás, a Duda Éva Társulat pedig kötetlen, ismerkedős jubileumi partit tart a TRIP hajón. Szerveznek kurátori beszélgetést, továbbá egy kerekasztalt Roma (ön)reprezentáció a színpadon, trendek és kihívások a mai Magyarországon címmel.

Teljes program és információk elérhetők a megújult www.dunapart.net honlapon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése