A női sors nehézségéről szól a kortárs Médeia

Visszatér Szegedre az idei THEALTER fesztivál különdíjas előadása: január 12-én láthatják a nézők a KV Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza Médeia című darabját. Az ókori történetet mai környezetbe helyezik az alkotók, ezáltal pedig a nők 21. századi kiszolgáltatottságáról szólnak. Jegyek korlátozott számban, kizárólag online kaphatóak.

Fotó: Kovács JuJu
Fennállása óta először vállalkozott klasszikus mű feldolgozására a KV Társulat: ókori szöveg, Euripidész Médeiája alapján kortárs előadást hoztak létre. A MASZK Egyesület szervezésében 2020. január 12-én, vasárnap 19 órától, a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében láthatják újra a nézők a produkciót, mely izgalmas formában szól a nők manapság is tapasztalható kiszolgáltatottságáról és egy krízishelyzet megoldási lehetőségeiről.

A Czukor Balázs rendezte Médeia cselekménye ezúttal két szálon fut: az ókori történetet egy szerepjátékos csoportterápia környezetébe ültették az alkotók, így egyszerre figyelhetjük a csoport tagjainak és az általuk játszott darabbeli karaktereknek a sorsát. A két szál egymásba olvadása lehetővé teszi, hogy ez a Médeia valóban mai történet legyen, amely arról beszél, milyen lehetőségei vannak ma egy válsághelyzetben lévő nőnek, illetve a színészek megmutathassák a krízishelyzet szélsőségeit, egészen a bosszú, a gyermekgyilkosság gondolatáig.

A KV Társulat előadásainak fontos témája a nemi szerepekkel való játék, a hagyományos nemi szerepek lebontása, ennek egyik fontos állomása a Médeia. „A nagyívűen szellemes és apró részleteiben pontosan felépített produkció” minden szerepét négy kiváló színésznő, Radnay Csilla, Spiegl Anna, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina alakítja. A gesztus értelmezhető egyrészt a klasszikus görög színházi szereposztás inverzeként, másrészt ez által éppen az egyes szereplők nemiségen túli igazsága erősödik fel és válik átélhetővé.

Az előadás alkotócsapata a 2019-es THEALTER fesztiválon Különdíjat kapott „a klasszikus téma megkérdőjelezhetetlenül mai megközelítéséért”. A felkavaró, ma is aktuális kérdéseket felvető előadásban Száger Zsuzsa Médeiája „maga az őserejű, archetipikus női fájdalom”. 

A 16 éven felülieknek szóló előadásra kizárólag online válthatók jegyek, egységesen 2000 forintért: https://tixa.hu/KVtarsulat_trafo_medeia_szeged A korlátozott nézőszám miatt az érdeklődőknek érdemes időben biztosítani helyüket a MASZK Egyesület évnyitó rendezvényére, a KV Társulat vendégjátékára.

Az előadás trailerét itt lehet megtekinteni:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése