Madách-díj – Idén Dörner György és Koltai Róbert lesznek a díjazottak

Madách Imrére emlékeznek születésének évfordulója alkalmából kedden Balassagyarmaton, a Madách-ünnepségen átadták a Madách-díjakat, amelyeket idén Koltai Róbert színművésznek és Dörner György színművész-színházigazgatónak ítéltek.

Montázs: színház.hu
„Nagy elismerés számomra, hogy az egyik legkitűnőbb magyar írónkról elnevezett díjra érdemesnek találtattam. Ez is megerősít abban, hogy jó úton járok, igény és szükség van hazánkban egy olyan színházra, ahol magyar szerzők műveit láthatja a közönség a színpadon. Köszönöm azoknak, akik méltónak találtak a Madách-díjra!” – mondta Dörner György, az Újszínház igazgatója.

Dörner György színművész, érdemes és kiváló művész, az Újszínház igazgatója színpadi alakításai mellett számos mozi- és televíziós filmben szerepelt. Színpadi szerepei között van a Stílusgyakorlatok, játszott az Üvegtigris és a Honfoglalás című filmekben. Szinkronszínészként jellemzően Bruce Willis, Mel Gibson, Eddie Murphy és Michael Douglas hangjaként ismeri a közönség. 2012 februárjától vezeti az Újszínházat, ahol kizárólag magyar szerzők darabjait mutatják be. A Keresztény Színházi Fesztivál megálmodója, a Színészzenekar gitáros tagja.

Koltai Róbert Jászai Mari-díjas színművész, filmrendező, érdemes művész az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar színházművész. Pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte, de játszott többek között a Pécsi Nemzeti Színházban, a Nemzeti Színházban, a veszprémi Petőfi Színházban, illetve a József Attila Színházban is, utóbbinak 2002 és 2005 között művészeti vezetője is volt.

Korábbi díjazottak:
R. Várkonyi Ágnes történész, Andor Csaba, a Madách Társaság elnöke,
Kerényi Ferenc, Szabó András és Bene Kálmán irodalomtörténész, Supka
Magdolna művészettörténész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező és posztumusz Lukács Margit színművész.

A megyei elismertek között volt Csikász István előadóművész, Őze János néptáncos, Csemniczky Zoltán képzőművész, Kapros Márta főmuzeológus, a Nógrád Táncegyüttes és a
Mikszáth Kálmán Társaság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése