Az Akik maradtak kapta a legjobb filmnek járó Magyar Filmdíjat

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmje kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a Magyar Filmakadémia csütörtöki gáláján a fővárosi Vígszínházban. A film alkotói további három díjat vehettek át, összesen 29 kategóriában osztottak ki elismeréseket. A tévéfilmes kategóriákban tarolt Deák Kristóf alkotása, a Foglyok.


„Igazi családi ünnep ez. Idén január 1-jén megalakítottuk a Nemzeti Filmintézetet, hogy ez a család egyben maradjon és minél jobb, érdekesebb, szórakoztatóbb mozgófilmet készítsen, és ezek minél több emberhez jussanak el” – mondta Káel Csaba, a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos a díjátadón. Káel Csaba üdvözölte, hogy a játék- és a tévéfilmes alkotókat ismét egy közös gála keretében díjazták. A kormánybiztos köszönetet mondott a tavaly elhunyt Andy Vajnának, „aki megteremtette a lehetőséget arra, hogy a nagy család együtt ünnepeljen és a Magyar Filmakadémia Egyesület megalakulhasson”

A Magyar Filmakadémia Egyesület tagjainak titkos szavazatai alapján a játékfilmek között az Akik maradtakot jegyző Tóth Barnabás lett a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró (Muhi Klárával közösen), Hajduk Károly pedig a legjobb férfi főszereplő. Az 1948 Budapestjén egy magányos férfi és egy árván maradt kamaszlány sorsszerű találkozásáról szóló filmet az Amerikai Filmakadémia tagjai beválasztották a legjobb tíz nemzetközi film közé az idei Oscar-versenyben. A mozi producere Mécs Mónika és Mesterházy Ernő volt.

Szintén négy díjat kapott a Drakulics elvtárs, Bodzsár Márk mozija, amelyet Walters Lili (legjobb női főszereplő), Ágh Márton (legjobb díszlet), Tőzsér Attila (legjobb hang) és Füzes Eszter (legjobb jelmez) munkájáért is elismertek. 

A játékfilmek sorában Az Apró mesék, Szász Attila rendezése két kategóriában nyert (legjobb zene: Pacsay Attila és Parádi Gergely; legjobb maszk: Hortobágyi Ernella és Hufnágel Mariann), egy-egy díjat kapott a FOMO – Megosztod és uralkodsz (Duszka Péter Gábor a legjobb vágás) és a Valan – Az angyalok völgye (Garas Dániel a legjobb fényképezés).

A tévéfilmek között Deák Kristóf alkotása, a Foglyok tarolt: tíz kategória, köztük a legjobb tévéfilm, a legjobb férfi főszereplő (Fekete Ernő), a legjobb női főszereplő (Sodró Eliza), a legjobb fényképezés (Gózon Francisco) és a legjobb rendezés díját is megkapta. 

A tévéfilmek között két díjat kapott Tasnádi István Egy másik életben című filmje. A legjobb animációs film Az utolsó vacsora, Rofusz Ferenc rendezése lett, a legjobb dokumentumfilm A létezés eufóriája Szabó Réka rendezésében. A legjobb kisjátékfilm elismerését Csoma Sándor vehette át Casting című művéért, a legjobb ismeretterjesztő film a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában lett (rendező: Mosonyi Szabolcs), a legjobb televíziós sorozat Ujj Mészáros Károly Alvilág című szériájának első évadából az első epizód.

A gálán fellépett a Lóci Játszik, valamint a HolyChicks zenekar; egy összeállítással megemlékeztek a tavaly és idén elhunyt filmesekről.

MAGYAR FILMDÍJ – 2020 – NYERTESEK

JÁTÉKFILM

Legjobb játékfilm: Akik maradtak, rendező: Tóth Barnabás, producerek: Mécs Mónika, Mesterházy Ernő

Legjobb rendező: Tóth Barnabás  - Akik maradtak 

Legjobb forgatókönyv: Muhi Klára, Tóth Barnabás - Akik maradtak

Legjobb férfi főszereplő: Hajduk Károly - Akik maradtak

Legjobb női főszereplő: Walters Lili - Drakulics elvtárs

Legjobb fényképezés: Garas Dániel - Valan - Az angyalok völgye

Legjobb díszlet: Ágh Márton - Drakulics elvtárs

Legjobb zene: Pacsay Attila, Parádi Gergely - Apró mesék 

Legjobb vágás: Duszka Péter Gábor - FOMO - Megosztod és uralkodsz 

Legjobb hang: Tőzsér Attila - Drakulics elvtárs

Legjobb maszk: Hortobágyi Ernella, Hufnágel Mariann (fodrász) - Apró mesék 

Legjobb jelmez: Füzes Eszter - Drakulics elvtárs


TÉVÉFILM

Legjobb tévéfilm: Foglyok, rendező: Deák Kristóf, producerek: Dreissiger László, Osváth Gábor

Legjobb rendező: Deák Kristóf - Foglyok

Legjobb forgatókönyv: Tasnádi István, Veres Attila - Egy másik életben

Legjobb női főszereplő: Sodró Eliza – Foglyok

Legjobb férfi főszereplő: Fekete Ernő - Foglyok

Legjobb fényképezés: Gózon Francisco - Foglyok

Legjobb díszlet: Valcz Gábor - Foglyok

Legjobb zene: Balázs Ádám - Foglyok

Legjobb vágás: Mezei Áron - Egy másik életben

Legjobb hang: Péterffy Máté - Foglyok

Legjobb maszk: Kriskó Ancsa, Vincze Gabriella, Bankó Andrea - Foglyok

Legjobb jelmez: Sinkovics Judit - Foglyok

Legjobb animációs film: Az utolsó vacsora - Rendező: Rofusz Ferenc, Producerek: Rofusz Ferenc, Hajdú Zsófia

Legjobb dokumentumfilm: A létezés eufóriája - Rendező: Szabó Réka, Producerek: László Sára, Gerő Marcell, Szabó Réka

Legjobb kisjátékfilm: Casting - Rendező: Csoma Sándor, Producerek: Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra, 

Legjobb ismeretterjesztő film: Vad erdők, vad bércek - Rendező: Mosonyi Szabolcs, Producer: Bagladi Erika

Legjobb televíziós sorozat: Alvilág (1. évad 1. epizód) - Rendező: Ujj Mészáros Károly, Producerek: Herman Péter, Bodzsár István

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése