Az Örkény Színház workshop résztvevőket keres

Kiváló dolgozók munkacímű produkciónk előkészítéséhez „láthatatlan dolgozókat” keresünk! Az általuk megismert történetek, valamint Neudold Júlia, Boross Martin és Szabó-Székely Ármin szövegkönyve alapján összeálló dokumentarista előadást az Örkény Színház a 2020/2021-es évadban tervezi bemutatni Boross Martin rendezésében.


A koronavírus-járvány alapvetően alakította át az emberek munkavégzését. A vírus miatt közvetlenül ellehetetlenült szektorokban, például a turizmusban vagy a vendéglátóiparban dolgozók nagyrészt elveszítették az állásukat, és más iparágak, például az építőipar vagy az autóipar is egyre nagyobb válságba kerül. Ezzel szemben másoknak nemhogy megszűnt, hanem éppen megsokszorozódott a munkája a járvány idején.

A koronavírus miatt kialakult helyzet rámutat arra, hogy mik azok a tevékenységek, amelyek nélkül nem élne túl a társadalom: az ápolók, gondozók, orvosok, bolti eladók sokszor alábecsült munkája most felértékelődött, eközben azonban a munkaterheik is jelentősen nőttek. Ugyanígy növekedett az általában a családon, háztartáson belül végzett reproduktív és gondoskodási munka mennyisége is, elég csak arra gondolni, hogy mennyi plusz terhet ró egy családra az iskolák bezárása.

Az Örkény Színház készülő előadása az ő történeteik felhasználásával és civil lakosok szereplésével a 2020/2021-es évadban kerül színre.

FELHÍVÁS

1.
Ha olyan munkád van/volt,
- ami szinte sosem kerül reflektorfénybe
- vagy hosszú évek óta komoly problémákkal működik
- netán nem is tekintik hivatalosan munkának
- olyan, amiben úgy érzed, magadra hagytak,
- olyan, amit az emberek többsége nem talál vonzónak
- esetleg el kellett hagynod a lakhelyed a nagyobb megbecsülés érdekében
- vagy épp ellenkezőleg: amelyben maradéktalanul örömöd leled, amelyet értéke szerint megbecsülnek, netán még csak nem is megélhetés végett űzöd

ÉS

Ha szívesen megosztanál történeteket
- a nehézségekről és örömökről, amelyekkel a munkád során találkozol
- a munkád jelenéről és feltételezett jövőjéről
- munkahelyi körülményekről

és szívesen gondolkodnál együtt színházi alkotókkal a munka világáról, és azon belül is a “láthatatlan” szakmák helyzetéről,

VÁRJUK A JELENTKEZÉSED az alábbi űrlap kitöltésével!


Jelentkezési határidő: május 19. éjfél

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése