Online Észt Hét a Corvin Távmoziban

A vetítések mellett virtuális közönségtalálkozók is lesznek a nemrég indult Budapesti Távmozi első online fesztiválján, a május 7. és 10. között megrendezendő Észt Héten. A balti ország filmterméséből az Észt Intézet állított össze egy izgalmas csomagot, benne drámával, komédiával és mesével.

A Corvin Távmozi vetítéssorozatát az Unikornisok nyomában című vígjáték nyitja, amely két startupcég-alapító kalandos útját követi egy észt kisvárostól egészen a Szilikon-völgyig. Az autentikus ábrázolást garantálja, hogy Rain Rannu rendező, aki maga is több ilyen vállalkozást indított, valós tapasztalatokat, beszámolókat vett alapul filmjéhez. 

A tavalyi Karlovy Vary Filmfesztivál Europa Cinemas Label díját nyerte el Martti Helde testvérdrámája, a Skandináv csend, amelyben a múlt sérelmei egy közös utazás során tárulnak fel. A rendező már másodszor szerepel az Észt Héten, 2015-ben a szibériai kitelepítések tragédiáját feldolgozó Keresztszélbent láthatták tőle a magyar nézők. 

Az Eia és a bagoly egy tízéves, városi kislányról szól, aki a téli szünetben hirtelen egy titokzatos dél-észtországi tanyán találja magát, ráadásul hamarosan neki kell megmentenie egy irtásra ítélt erdőt. A természetvédelem fontosságát hangsúlyozó könnyed családi film két díjat is elvitt a németországi Schlingel filmfesztiválról, köztük a legjobb gyermekszereplőnek (Paula Rits) járót. 

Az Új észt animációs filmek blokkban hat rövid alkotás látható. A Teofrastus egy  macska szabadságról és együttérzésről szóló története a 80-as évek Észtországából. A Szárnyak című darab főszereplője Eduard Bornhöhe író teremtette karakter, Jaan Tatikas feltaláló, aki Leonardo da Vinci szellemével levelezik. Közös szenvedélyük a repülés. 

A Kontakt az érintkezés ösztönös szükségletéről mesél, amely olykor függő viszonyt is jelenthet. A Mexikó és Peru trópusi esőerdeiben játszódó Tél az esőerdőben természetes helyszíneken és fényekkel, stop motion technikával mozgatja porcelánból készült állat- és növényfiguráit  Az űrhajós egy idős űrutazó nyugdíjas életért mutatja be, aki pont úgy tölti öreg napjait panellakásában, ahogyan egykor az űrállomáson. 

A vad farkasok völgyén túl főhőse egy dögös fiatal farkas, Toomas, aki miután elveszíti jól fizető mérnöki állását, dzsigolónak áll, ám erről terhes felesége, Viivi nem tudhat. Pedig ő is titkol valamit. 

Az Észt Hét vetítéssorozatát egy matiné zárja: a Lotte és az eltűnt sárkányok című mesefilmben a bájos, minden lében kanál kutyalány mókás kalandjait követhetik kicsik és nagyok.

További információ az Észt Intézet honlapján és Facebook-oldalán található.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése