A dedikálás sem marad el a ma induló online Margó Irodalmi Fesztiválon

Június 3. és 7. között ötven programmal várják a szervezők az irodalom, olvasás és kultúra iránt érdeklődőket a Margó Fesztivál digitális felületein. Lesz tematikus Trianon-nap, rendhagyó tárlatvezetés, Margó Extra és dedikált könyvekhez is hozzájuthatnak az elég gyors "versenyzők".

A Bookline támogatásával megvalósuló Margó Irodalmi Fesztiválon fellép többek között Grecsó Krisztián és Láng Zsolt, a Libri irodalmi díjak nyertesei, Bereményi Géza, Cserna-Szabó András, Erdős Virág, Zoltán Gábor, Fiala Borcsa, Háy János, Krusovszky Dénes, Ablonczy Balázs, Péntek Orsolya, az idei Aegon Irodalmi Díjas Nádasdy Ádám, Selyem Zsuzsa, Spiró György, Szentesi Éva, Mécs Anna,  Berta Ádám és Tompa Andrea.

A trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára a szervezők tematikus nappal készülnek, melynek programjai különféle szempontok szerint járják körbe, hogy miként élte meg ezt az időszakot az akkori társadalom, milyen lenyomatai vannak az irodalomban, milyen forgatókönyvek mentén alakulhatott volna még Magyarország sorsa. A június 4.eiemléknapjának vendége lesz többek közt Ablonczy Balázs és Ungváry Krisztián történész, bemutatkozik Kötter Tamás II. világháborús novelláit tartalmazó kötete, illetve a Cserna-Szabó András és Fehér Renátó szerkesztésében készült alternatív irodalmi Trianon-antológia. 


A legfrissebb hazai könyvmegjelenések bemutatói mellett idén is jelentkezik a Margó Extra beszélgetés-sorozat, melyben művészeket, közéleti személyiségeket szólítanak meg az olvasáshoz fűződő viszonyuk kapcsán. Délutánonként Orvos-Tóth Noémi, Eke Angéla, Török-Illyés Orsolya és Mácsai Pál mesél arról, milyen hatással van életére, munkájára az irodalom. A program speciális különkiadásában Ott Anna a Grecsó-fivéreket kérdezi, akik ősszel a Várkert Bazárban mutatják be Többet magunkról című közös produkciójukat. 

Rendhagyó tárlatvezetés keretében lehet majd bejárni a Petőfi Irodalmi Múzeum Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítását, vagy a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Felesleges Pillangó című tárlatát. A Trianon-emléknapra a Fortepan állított össze egy gyűjteményt korabeli fényképekből válogatva, a Katona József Színház színészei pedig irodalmi esttel készülnek. A fesztivált június 7-én a Trip Hajó Karanténszínházának ősbemutatója, Tóth Krisztina egyfelvonásos felolvasószínházi előadása zárja.


A szülők és gyerekek könyvválasztását segítő Szívünk rajta program keretében szombaton környezettudatosságra nevelő versekkel ismerkedhetnek a gyerekek, a Dödölle című könyv meséit hallgatva pedig Kis-Várday Júlia két kuktájával együtt főzhetnek. Vasárnap délelőtt Gryllus Vilmos-koncert várja a kicsiket.

Bemutatják Mártonffy Zsuzsa Akiknek két anyja van című, a Bookline gondozásában megjelent könyvét, amely személyes élettörténetek segítségével vezet be az örökbefogadás világába. 

Idén hatodik alkalommal adják át a Margó-díjat, amelyre június 30-ig lehet nevezni. A korábbi kitüntetettek közül Mécs Anna Kapcsolati hiba című második novelláskötetét mutatja be június 7-én, a tavalyi nyertes, Fehér Boldizsár pedig díjazott művével, A vak majommal érkezik a fesztiválra.

Fehér Boldizsár (Fotó: Valuska Gábor)
A Margó Fesztivál ideje alatt rendkívüli kedvezménnyel szerezhetik be a látogatók a nyári olvasnivalókat és a közkedvelt dedikálás sem marad el. Több mint 10 szerző könyvét dedikált változatban is meg lehet majd venni, eseményenként 20-20 példányban. Sorban állás helyett ezúttal csak gyorsnak kell lenni.

További információkat és részletes napi programot a fesztivál honlapján találhatnak az érdeklődők, de folyamatosan frissül az esemény Facebook-oldala is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése