Évadzárás a Radnótiban a szabad ég alatt és egy örömteli bejelentés

Rendhagyó módon zárta le a 2019|2020-as évadot a Radnóti Színház. Június 17-én a Radnóti Tesla Labor udvarán találkozott egymással 3 hónap után újra a társulat. Kováts Adél különösen nehéz évadnak értékelte az ideit, mely a döntések és következményeik éles tükrében telt.


Még mindig tart a sok helyszínes évad a szomszédos építkezés miatt, és március közepén megállt az élet, bezártak a színházak a járványveszély miatt, amivel több tíz milliós jegybevétel-kiesése lett a színháznak. Sokan segítettek a nézők közül a #neváltsvisszajegyet akcióban, és számos felajánlást kapott színház, amit nagyon köszönnek. A Radnóti Színházért Alapítvány azonnali segélyt adott a Radnóti vendégművészeinek és azon kollégáknak, akik nem alkalmazotti státuszban vannak. Az igazgató beszélt a Radnóti Tesla Labor sikeréről, hogy fél év alatt a szakma és a nézők által is elismert és bejáratott hellyé vált. Elmondta, hogyan változik a társulat: Kelemen Józsefet a következő évadban mint a Thália főrendezőjét üdvözölhetik, Vilmányi Benett pedig elszerződik a Radnótiból, a drámapedagógia felé fordul, és a Nemes Nagy Ágnes művészeti gimnáziumban tanít majd. A színház csapatát erősíti a jövőben a Junior Príma díjas Mészáros Blanka, aki az elmúlt években nagy formátumú alakításaival generációjának egyik legjelentősebb színésznőjévé vált. A színházhoz szerződik Baki Dániel, aki számos független és kőszínházi produkcióban bizonyította, hogy jelentős és sokoldalú színész, ahogyan Nagy Márk is, akit a nézők legfőképp a Nemzeti Színházban láthattak.

Kováts Adél beszélt a karantén alatt átélt érzésekről, az elvonulásokról és átgondolásokról, melynek kapcsán Adél a társulata előtt bejelentette, hogy megpályázza a következő öt évre szóló igazgatói posztot, mivel 2020 decemberében lejár a megbízatása. Megkönnyebbült taps fogadta az örömteli bejelentést, amit követett a díjazottak megünneplése. A társulat szavazatai alapján az elmúlt évad legjobb színésznője díjat Sodró Eliza kapta, a legjobb színészét Schneider Zoltán. A közönség Pál András alakítását ítélte legkiválóbbnak. A Kicsi-díjat, a legjobb epizódszerepért Gazsó György kapta. A legjobb dolgozó díját a nem színész kategóriában Mátyássy Péter kellékesnek adta a társulat. Így zárult ez a furcsa évad, tele bizakodással, hogy újra szabad a találkozás, az együttlét, újra nyithatnak a színházak. A Radnóti ennek örömére tervez a nyárra 3-4 előadást a Petri-estből, amit a Radnóti Tesla Labor kertjében tartunk esténként Pál András és Rozs Tamás előadásában.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése