Ingyenes Távmozi-filmek a Trianon-emléknapon

Különleges vetítésekkel és a korszak virágzó filmes és színházi életet bemutató Filmhíradóval csatlakozik a Trianon100 eseménysorozathoz a Budapest Távmozi. Az évfordulóhoz kapcsolódó négy filmet június 4-én ingyenesen tekintheti meg a közönség. 

A Távmoziban most látható filmek válogatásakor nem voltunk könnyű helyzetben, hisz Trianon traumájának feldolgozatlanságát az is jelzi, hogy igen kevés igazán értékes mozgókép készült a témáról – a magyar film még nem találta meg azt a konkrét történetet, amelyen keresztül hitelesen és érzelemgazdagon beszélhetne erről az érzékeny témáról. A dokumentumfilmesek direktebben fogalmaznak, a játékfilmesek a legtöbbször csak érintik Trianont, s azt, hogy mi vezetett oda, és milyen következményekkel járt a 100 évvel ezelőtti békeszerződés” – áll a Budapestfilm Film Zrt. közleményében. 

A június 4-ére kiválasztott alkotások közé így két dokumentum- és két játékfilm került, amelyek valamilyen formában mind érintik a békeszerződést vagy annak hatásait.

 A  független Filmnet forgalmazásában megjelenő Nagyapám: Horthy Miklós „főszereplője”, az 1941-ben született Horthy István, aki sokak számára eddig ismeretlen információkat oszt meg a családja történetéről, a kormányzó-nagyszülővel töltött időszakról, és olyan eseményekről amelyek meghatározó jelentőséggel bírtak a XX. századi Magyarország későbbi sorsára is. Sipos József dokumentumfilmje június 4-i, díjmentes premierje után is a Távmozi műsorán marad majd. 

A 2015-ös Anyám és más futóbolondok a családból az 1900-as évek legelejétől a 2000-es évek kezdetéig követi négy generáció sorsát, többek között Ónodi Eszter és Gáspár Tibor főszereplésével.  A gyertyák csonkig égnek Márai Sándor azonos című regényének 2015-ben bemutatott filmadaptációja,  amelyben – akárcsak korábban a Magyar Színház színpadán – Agárdy Gábor és Avar István alakítja a negyven év után újra találkozó egykori barátokat. 

66 szezon című stilizált dokumentumfilm sűrített formában, élettörténeteken, régi képeken és visszaemlékezéseken keresztül mutatja be egy kassai uszoda hatvanhat évét. Vetítése után virtuális közönségtalálkozó is lesz a Távmoziban.

További információ: https://film.artmozi.hu.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése