Nemsokára Magyarországra érkezik a híres kis belga detektív

A koronavírus sajnos a színházi világot sem kímélte, március 13. óta országszerte mindenhol zárt ajtók fogadják a nézőket. Így egy, Magyarországon eddig még sosem játszott darab – A Gyilkosság az Orient Expresszen – bemutatója is elhalasztásra került a Thália Színházban.


Az Agatha Christie regényéből készült adaptáció, a Gyilkosság az Orient expresszen magyarországi premierjét 2020. április 4-én tartották volna a Thália színházban. A bemutató új dátumáról egyelőre még nincs információ. Az előadás rendezője Szirtes Tamás, a főszereplőt – Poirot-t – pedig Szervét Tibor játssza majd, olyan elismert színészekkel az oldalán, mint Molnár Piroska, Pindroch Csaba, vagy Gubás Gabi. 

A misztikus történet korhű jelmezekkel és elképesztő látványvilággal valósul meg, pontosabban a 3D-s mozi élményét garantálják élőben az alkotók, amit Freelusion segítségével teremtenek meg. A darab 170 percben, egy szünettel kerül színre. 

Agatha Christie ápolónőként. Fotó: fahrenheitmagazine.com
De lépjünk egy kicsit vissza az időben, és ismerjük meg Agatha Christie bűntényekkel teli világát. „A krimi koronázatlan királynője” az utókor számára 80 detektívregényt hagyott hátra. Történetei megalkotásakor gyakran merített saját élethelyzetéből, így abból is, hogy az I. világháború idején a torquayi kórházban dolgozott ápolónőként. Fontos mérföldkő volt számára ez a munka, ugyanis itt fogalmazódott meg benne a regényírás gondolata, egy történet, amelyben elkövetnek egy gyilkosságot, és egy detektív alakja, aki felfedi az igazságot, és leleplezi a gyilkost – Hercule Poirot.

Agatha – aki Miller néven született – ekkor már feleség volt, Archibald Christie-vel fél évvel a háború kitörése után házasodtak össze, az írónő pedig felvette a Christie nevet. A húszas években aztán párhuzamosan írói karrierje fellendülésével, magánélete válságba került, férje elhagyta, ő pedig tisztázatlan körülmények között napokra eltűnt. Megtalálása után sokat utazott, megpróbált nyitottan állni a világhoz. Utazásai alkalmával megismerkedett egy nála tíz évvel fiatalabb régésszel, akivel össze is házasodtak. Agatha rendszeresen elkísérte férjét az ásatásokra, ezek az utazások és expedíciók adták az ötletet több híres regényéhez is. Ekkor fogalmazódott meg benne a Gyilkosság Mezopotámiában, vagy a  Halál a Níluson cselekménye.

A regény első angol és magyar
nyelvű kiadásainak borítója
Agatha Christie 1928-ban utazott először az Orient Expresszen, és annyira beleszeretett, hogy többször is megfordult a luxusvonaton. Inspirálta maga a szerelvény, illetve az ott utazó személyek, ötleteit sokszor ezekből utazásokból merítette. A Gyilkosság az Orient expresszent 1933-ban írta (eredetileg Murder on the Calais Coach címmel folytatásokban jelent meg a Saturday Evening Post-ban), és számos díjat nyert vele. Magyarországon kétféle címmel adták ki, az 1935-ös változat még A behavazott Expressz nevet viselte. A regény alapötletét egy 1929-es megtörtént eset adta, Charles Lindbergh amerikai pilóta húsz hónapos kisfiát elrabolták, majd meggyilkolták. A szerző a Lindbergh-családot Armstrong néven említi az Orient Expresszben.

Agatha Christie tehát megalkotta regényeinek legismertebb alakját, a belga detektívet, Hercule Poirot-t, akinek karakteréhez az I. világháború ideje alatt, a Torquayben élő belga menekültek adták az ötletet. A kis detektívet Christie 1920-ban mutatta be A titokzatos stylesi esetben. Az alacsony, piperkőc, kényelemszerető, de annál zseniálisabb gondolkodású nyomozó az agymunka híve, a logika és a pszichológia mestere. Higgadtan, megfontoltan gondolkodik és leplezi le a tettest, „szürke kis agysejtjeit” megdolgoztatva. Egy idő után Agathát már szinte idegesítette az általa kitalált detektív, és el szerette volna temetni. Eredetileg nem is tervezett ilyen sok Poirot-ról szóló történetet, de az olvasók igényelték, és nagyon kedvelték az újabb, izgalmasabb regényeket.

Poirot a filmvásznat is hamar meghódította, de igazi sikerét elsősorban a David Suchet-féle filmeknek köszönheti. Suchet a detektívet 1989-től egészen 2013-ig játszotta, és amellett, hogy ő formálta meg legtöbbször a karaktert, kiemelten fontosnak tartotta, hogy a lehető legjobban hasonlítson a Christie által leírt figurára. A Gyilkosság az Orient Expresszenben 2010-ben öltötte magára Poirot karakterét (rendező Philip Martin), előtte 1974-ben Albert Finney nyomozott a vonaton (rendező Sidney Lumet), 2001-ben pedig Alfred Molina (rendező Carl Schenkel). 2015-ben a japánok is megcsinálták a saját változatukat Orient Kyuukou Satsujin Jiken címen. Legutoljára 2017-ben adaptálták vászonra a regényt, Kenneth Branagh rendezésével.

David Suchet a filmben. Fotó: imdb.com

Számos más módon is feldolgozták a történetet, készült belőle lego, és 2006-ban kiadtak egy videójátékot is az AWE Games jóvoltából, ahol Hercule Poirot hangján David Suchet szólal meg.

Poirot a színpadi világban is nagyon gyorsan befutott. Az Ackroyd-gyilkosság volt az első Agatha Christie Poirot-regény, amit színpadra adaptáltak, Michael Morton rendezésében, Alibi címmel játszották 1928-tól.

Bár az írónő színpadi művei is nagyon sikeresek (az Egérfogó 1952 óta folyamatosan színpadon van a londoni West Enden), a Gyilkosság az Orient expresszen első színházi előadása csak jóval később, 2017. március 17-én volt a Princetoni Egyetemen, New Jersey-ben, a McCarter Theatre-ben. Ken Ludwig amerikai dramaturg színházi átiratát Emily Mann rendezésében lehetett megtekinteni. Egy évvel később, 2018. február 15-én ugyanez a rendezői változat debütált a Hartford Stage-en.

Részlet a McCarter Theatre előadásából. Fotó: Charles Ericson
Ezt követően egyre több színház fedezte fel magának a Ken Ludwig-adaptációt, főként az Egyesült Államokban. 2019. július 19-én mutatták be Houstonban, az Alley Theatre-ben, Rob Melrose rendezésében, ugyanebben az évben augusztus 14-i bemutatóval Shaun Kerrison állította színpadra az Ogunquit Playhouse-ban, október 22-én Peppy Biddy vitte színre Jacksonban, a New Stage Theatre-ben, november 22-én pedig bostoni Lyric Stage Company előadásában debütált Spiro Veloudos rendezésében. 2020. február 13-tól Lancasterben is futott, a Fulton Theatre-ben, az előadást Marc Robin jegyzi, február 14. és március 1. között pedig Brenden és Wynter Elwood feldolgozása ment a Valley Center Stage-en.

A koronavírus miatt nemcsak a Magyarországi premiert halasztották el, az indianapolisi, Indiana Repertory Theatre-ben is félbeszakították az előadás-sorozatot, március 3-tól 29-ig játszották volna, de két héttel korábban befejezték. Ez a Risa Brainin-féle változat a tervek szerint a Cincinnati Playhouse In The Park – Marx Theatre-ben is látható lesz augusztus 29. és október 4. között. 2021-ben sem marad Orient Expressz nélkül Amerika, ugyanis Charlestonban, a Dock Street Theatre-ben március 3. és 21. között remélhetőleg kifut majd a vonat az állomásról, Julian Wiles irányításával.

Írta: Tóth Terézia
Az anyaggyűjtést segítette: Vass Antónia
Fotók: fahrenheitmagazine.com, imdb.com, thalia.hu, theatercues.com

Források:
https://mult-kor.hu/cikk.php?id=522
https://szinhaz.org/csak-szinhaz/csak-szinhaz-budapest/2019/12/03/poirot-alias-szervet-tibor-hamarosan-a-thaliaban-nyomoz/ 
https://www.pcguru.hu/jatek/agatha-christie-murder-on-the-orient-express-megjelenes/231
http://newstagetheatre.com/manage/wp-content/uploads/Murder-on-the-Orient-Express-Study-Guide.pdf
https://charlestonstage.com/shows-and-tickets/the-shows/82-murder-on-the-orient-express.html
https://www.indyartsguide.org/event/agatha-christies-murder-on-the-orient-express/
http://www.kenludwig.com/murder_on_the_orient_express/murder_on_the_orient_express.php 
https://www.lyricstage.com/productions/orient-express/
https://valleycenterstage.org/shows/murder-on-the-orient-express/  
https://www.alleytheatre.org/plays/production-detail/murder-on-the-orient-express 
http://www.ogunquitplayhouse.org/murder-on-the-orient-express-cast-and-creative
https://thefulton.org/shows/murder-on-the-orient-express/
https://www.cincyplay.com/productions/murder-on-the-orient-express 
https://charlestonstage.com/shows-and-tickets/the-shows/82-murder-on-the-orient-express.html
https://ideas.lego.com/projects/e514dd4b-f795-4fae-9015-feb8e277a75b 
https://www.adventuregames.hu/jatek-tar/kalandjatekok/agatha-christie-murder-on-the-orient-express

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése