Zárul a Karanténdráma-verseny, TRIP és a Litera közös programja

Július 1-jén véget ér a streamelt felolvasószínházi sorozat: az utolsó előadással a TRIP és a Litera közös felhívására beérkezett pályaművek közül kiválasztott karanténdrámák mindegyike színpadra került. A közel 300 beérkezett műből 25 felolvasószínházi előadás készült, melyekben több mint 100 színházi és filmes szakember vett részt. A közvetítéseket óriási érdeklődés kísérte: a sorozat nézőszáma meghaladta a 100 ezret.


A pandémia hazai megjelenését követően, március végén a TRIP Első Magyar Karantén-Színháza és a Litera irodalmi portál közös felhívást tett közzé. A Karanténdráma-versenyre a koronavírus-járvány okozta rendkívüli élethelyzetre reflektáló, egyfelvonásos drámai művekkel lehetett pályázni. A felhívásra neves kortárs íróktól érkeztek egyfelvonásosok, ilyen volt Egressy Zoltán, Garaczi László, Kovács Viktor és Kovács Dominik, Maros András, Szilágyi Eszter Anna, Tasnádi István és Tóth Krisztina. A felkérésekkel párhuzamosan a kiírók nyílt pályázatot is hirdettek, amelyre bárki beküldhette a témában írt pályaművét. A felkért írók és a nyílt pályázaton részt vevő alkotók művei közül a legjobbakat felolvasószínházi formában, neves rendezőkkel és színészekkel adta elő az Első Magyar Karantén-Színház. 

A műveket első körben a Litera szerkesztőiből és az Első Magyar Karantén-Színház kuratóriumi tagjaiból összeállt zsűri (Balázs Júlia, Bíró Bence, Fabacsovics Lili, Garai Judit, Jánossy Lajos, Láng Annamária, Modor Bálint, Ördög Tamás, Szekeres Dóra) bírálta el, ők választották ki a legjobb pályamunkákat. a versenyben 23 mű felolvasószínházi előadását streamelte a TRIP, két dráma pedig versenyen kívül került színpadra (Szabó Borbála és Tóth Krisztina műve, utóbbi a Margó Fesztiválon volt látható). Az eddig bemutatott egyfelvonásos műveket a Litera közzétette, a felolvasószínházi előadásokat pedig az Első Magyar Karantén-Színház közvetítette élőben a TRIP-hajó Facebook-oldalán, ahol a bemutatók később is visszanézhetőek. A további művek bemutatói július 1-jéig lesznek láthatóak. A művekről közönségszavazás indul az utolsó előadás közzététele után, a szavazásra július 2. és 5. között van lehetőség. A közönség dönti el, ki nyeri el az első, a második és a harmadik díjat, valamint az azokkal járó pénzjutalmat. A drámapályázat győztese 300.000, a második helyezett 200.000, a harmadik 100.000 forint díjazásban részesül. A szavazás részleteiről a TRIP és a Litera közösségi oldalán tájékozódhatnak. Az eredményhirdetést követően a sorozat folytatódik a Karanténdráma extra kiadásával, amelyben további felolvasószínházi bemutatók lesznek elérhetőek.

A TRIP külön köszönetet mond a drámaverseny támogatóinak, az Ász Kulturális és Szolgáltató Bt.-nek, a Megatone Kft.-nek és Renegát X Kft.-nek!

Fotó: Kuttner Ádám

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése