Egy évszázad története a Napkút Kiadónál

Július 15-én jelenik meg Petőcz András Idegenek-trilógiája a Napkút Kiadó gondozásában. Az Idegenek, a Másnap, és az Aysa egy lehetséges világot mutatnak meg nekünk, amely világ, reméljük, nem létezik.

„Hazudni anyám tanított” – mondja a Trilógia első részének elején az elbeszélő, egy nyolcéves kislány. Majd így folytatja: „azért azt el kell mondanom, hogy ez a történet nem a hazugságról szól. Az anyám megtanított hazudni, hogy életben maradjak. Ennyi. Nem tudom, minek kellett életben maradnom. (…) Mint ahogy azt sem tudom, hogy azért maradtam-e életben, mert tényleg tudok hazudni. És azt sem tudom, hazudtam-e egyáltalán. Nyilván, hogy hazudtam. Mindenki hazudik. (…) Mert mindig mindenki túl akar élni. Túlélni valamit. Csak tudnám, minek.”

Mint Orwell 1984 című műve, Petőcz regénye is a képzelet világában játszódik. A történet maga egy lehetséges háború előzménye, folyamata és vége. Különleges könyv. Úgy beszél a valóságról, hogy olvasás közben tudjuk, mindez nem a valóság. És úgy beszél el kitalált történetet, hogy olvasás közben érezzük: mindez nem kitalált történet.

Petőcz András író, költő, a nyolcvanas évek hazai avantgárd költészetének vezéralakja. Prózát a kilencvenes évek végétől ír, regényei iránt a hazai és a nemzetközi érdeklődés egyaránt élénk. A trilógia első részéért, az Idegenekért Márai Sándor-díjat kapott, a regényt számos nyelvre lefordították. A lengyelországi kiadás kapcsán írta Krzysztof Varga, a Gazeta Wyborcza ismert kritikusa: „Ez a könyv Európa bizonytalan, félelmet keltő jövőjéről szól. Olyan történet, amelynek valójában minden hozzánk közel álló ország részesévé válhat.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése