A karantén időszakára reagáló, különleges fotósorozat készült a Katona idei évadkönyvébe

Dömölky Dániel és Horváth Judit előadásképeinek felhasználásával Neményi Márton különleges fotósorozatot készített a budapesti Katona József Színház művészeiről. A Horváth Máté, Kazimir Annamari és Wiegand Júlia ötlete által megvalósult évadkönyv augusztus 17-től kapható a színház Közönségszolgálati Irodájában és az Előcsarnokban.

Fotó: Neményi Márton

„A „hisztis, balhés színész” hazug közhely, üres frázis, semmi más. Életemben nem találkoztam ennyi előzékeny, segítőkész és lelkes emberrel ilyen rövid idő alatt, és ez egy magamfajta, notóriusan egyedül dolgozó fotósnak, akit hagyjon békén mindenki, mert azt majd ő tudja, mi, hogyan lesz jó, hatalmas élmény volt.” – mondta a fotósorozat kapcsán Neményi Márton, levonva azt a tanulságot is, hogy: „Nincs olyan, hogy kész vagyok, legfeljebb olyan, hogy befejeztem. A végtelenségig tudtam volna (és tudnám most is) javítgatni az apró hibákat, egyenetlenségeket, és használni az új és új tudást fényről, árnyékról, emberi testekről és Photoshop-ecsetekről. Ez az a munka, amelyben nem lehet eléggé precíz az ember. A projekt kétharmadánál komolyan eszembe jutott, hogy körbeírok, hogy „gyerekek, akkor most szépen újra elkezdjük az egészet elölről”, de ettől végül megkíméltem mindenkit.”

A kamera „másik oldalán” is élvezték az alkotók a közös munkát, ugyanakkor Máté Gábor felhívta rá a figyelmet, hogy az évadkönyv fontos dologra hívja fel a figyelmet.

„Az évadkönyv fotózása is mutatja a járvánnyal kapcsolatos tehetetlenségünket. A Katona ezzel foglalkozó csapatának – Horváth Máté, Kazimir Annamari és Wiegandt Júlia – ötlete volt, hogy a színház előadásainak, portréként használható képeit Neményi Márton fotóriporter segítségével helyezzük be a színészek otthonába. Szép és filozofikus, ugyanakkor mulatságos gondolat, hogy az előadás nélkül maradt színész otthon, saját lakásában kénytelen tovább játszani szerepét.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése