A Rákóczi Szövetség táborozói próba előtt a székesfehérvári Városházán jártak

A Vörösmarty Színház és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében zajlik Székesfehérváron a Kárpát-medencei Színjátszó Tábor, külhoni iskolások részvételével. A színjátszó fiatalok jó része immár második-harmadik éve vesz részt a Koronázási Szertartásjáték előadásában. 


Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Városháza Dísztermében fogadta a húsz táborozót, és kifejezte, mennyire fontos a városnak, hogy itt vannak. Abban az időszakban, ami Székesfehérvárnak a legszebb hagyományaihoz kapcsolódik, és a legünnepibb, legkülönlegesebb időszak ezáltal. „A lelke és a szíve a rendezvénysorozatnak a Szertartásjáték, központban a koronázással.” – mondta a polgármester, és azt fogalmazta meg: szimbolikus, hogy a csak erre az alkalomra írt míves darabban határon túli magyarok is fellépnek – így ezáltal is képviseli a rangos előadás témája az össznemzeti ügyet. 

A történelmet emberek, személyiségek csinálták: egy régen megtörtént eseményt és egy uralkodót hozunk közel a mához – emelte ki Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója, a Szertartásjáték rendezője az előadásról. Az a kérdés, hogy mit jelent magyarnak lenni, mást jelent a külhoni fiataloknak, mondta. A magyarság tudata az Árpád-ház időszakában dőlt el, alakult ki, és az akkori uralkodóknak köszönhetően: hogy mi kik vagyunk, arra csak akkor lehet válaszolni, ha ismerjük a gyökereinket, tette hozzá. 

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszönetet mondott a diákoknak a meghívás elfogadásáért, és a csonka táborból a vírushelyzet miatt hiányzó fiataloknak azt az üzenetét, reményét fogalmazta meg, hogy jövőre találkoznak. Olyan rendezvény a tábor, ami igazi színfoltja a szövetség nyári programjainak – mindenki számára életre szóló élmény lesz színészekkel fellépni, a nemzet fővárosában, mondta. 

Gyerekkori, fontos drámai élményeket jelentő színházélményeiről szólt Székely János püspök, és kiemelte, hogy a színházi előadás nemcsak annyi, mint elolvasni egy könyvet – egy jó színház felemel és alakít. 

Forrás/szöveg: Fraller Ildikó ÖKK 
Fotó: Simon Erika ÖKK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése