Gellérthegyi álmok – ünnepi előadás Karinthy Márton emlékére

Karinthy Márton szeptember elsején lenne 71 éves. Emlékére egy ünnepi előadással készül a Hököm Project csapata, Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című darabjával. 


2016-ban a Karinthy Színházban megrendezésre kerülő Purim Fesztivál egyik különleges programja volt Karinthy Ferenc: Gellérthegyi álmok című előadásának felolvasószínház jellegű produkciója. 

Karinthy Márton teret engedett a fiatal, KoMod Színház névre hallgató csapatnak, akik Marci kérésére hozták létre ezt az egyedi programot. A felolvasó színház annyira sikeres volt, hogy Karinthy Márton segítségével színházi előadás született belőle. A 2016/17-es évadban a színház repertoárja közé bekerült a Gellérthegyi álmok című előadás. 

Későbbiekben a Karinthy Színház stúdiója a Hököm Stúdió nevet kapta és a társulat Karinthy Mártontól megkapta a Hököm Project elnevezést, amit azóta is büszkén használnak. 

A Karinthy Színház elődje, a Hököm Színpad első előadása a Szent Margit Gimnázium Dísztermében (akkori Kaffka Margit Gimnázium) volt 1982-ben. Az első bemutató Karinthy Ferenc: Gőz című egyfelvonásosa volt. 


Karinthy Márton halálával megszűnt a Hököm Színpad, de a Hököm Project színházi társulat továbbviszi a nevet és új helyen folytatják a munkát. „Szeptember elsején, Karinthy Márton születésnapján búcsúzunk az előadástól és Marcitól. Ezután is büszkén viseljük a nevet, amit Tőle kaptunk. Köszönünk mindent Karinthy!” – írja a társulat. 

Kovács Henrietta rendező az alapvetően két szereplős drámát hat személyesre formálta át. Az előadás formailag a függetlenszínházi irányhoz hasonul, mégis sikeresen egyensúlyoz az eredeti mű klasszikus gondolatiságával, így komplexitása révén még inkább rétegezi azt. Az előadás 4 évadon keresztül futott a Karinthy Színház HöKöm Stúdiójában.

Fotók: Karinthy Színház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése