Gyilkosság, erőszak, szeretet és bűnbánat – Ments meg, Uram! premier az Eiffel Műhelyházban

A 21. századi amerikai opera legkiemelkedőbb alkotásaként számontartott Ments meg, Uram! (Dead Man Walking) című operát 2020. szeptember 16-án mutatja be a Magyar Állami Operaház az Eiffel Műhelyházban. Jake Heggie alkotása Meláth Andrea és David Adam Moore főszereplésével, Almási-Tóth András rendezésében és Vajda Gergely dirigálása mellett a járványhelyzetre való tekintettel szeptemberben egyszeri alkalommal látható. 


A Helen Prejean nővér, a louisianai Szent József Kongregáció tagja a 1980-as évek elején került kapcsolatba Patrick Sonniervel, akit két tinédzser kegyetlen meggyilkolásáért ítéltek halálra. Helen nővér a villamosszékig lelki tanácsadója maradt Patricknek, személyes élményeit, az ekkor és egy másik halálraítélttel folytatott beszélgetéseinek tapasztalatait végül egy évtizeddel később jelentette meg Ments meg, Uram! – Egy szemtanú beszámolója című könyvében. A nagy sikerű kötetből 1996-ban ugyancsak jelentős kritikai visszhangot kiváltó, több Oscar-díjra jelölt film készült Susan Sarandon és Sean Penn főszereplésével. 2000-ben Jake Haggie amerikai zeneszerző is első operájának témájául választotta a művet, amelyet a San Franciscó-i Operaház mutatott be kedvező kritikai fogadtatással kísérve. Ezt követően az elmúlt két évtizedben az Egyesült Államok és Kanada számos színpadán, Európában pedig többek közt Drezdában, Bécsben, Malmőben és Londonban, valamint Izraelben is bemutatták. 

Haggie operája az amerikai operairodalomban meghatározó, Európában kevéssé ismert 20. századi zeneszerző, Carlisle Floyd munkásságának stílusjegyeit követi, de hatottak rá olyan, Magyarországon is jól ismert szerzők is, mint Menotti, Gershwin vagy Bernstein alkotásai. A drámai zenei pontosan nyomon követi a szereplők érzelmi állapotát, nem mentes a popkulturális utalásoktól, az énekszólamok inkább beszédszerűek, míg a harmóniák a klasszikus amerikai filmzenék világát idézi. 

Az Opera produkcióját Almási-Tóth András művészeti igazgató állította színpadra, ami a járványhelyzet okozta kényszerű bezárás előtt egészen a főpróbáig jutott. A stilizált díszletben kiemelt szerepet kapnak a vetített felületek – képalkotók: Czeglédi Zsombor, Fügedi Balázs, Tóth Norbert – míg a valósághű jelmezeket Lisztopád Krisztina, a darab koreográfiáját Lázár Eszter készítette. A szeptember 16-i premieren Helen Prejean nővért Meláth Andrea, a halálra ítélt Joseph De Rocher-t az amerikai David Adam Moore alakítja, akit többek közt New York, Chicago, London és Milánó híres operaszínpadain is sikert aratott. A további főbb szerepeket Fodor Gabriella, Balczó Péter, Szegedi Csaba, Fodor Beatrix, Károlyi Katalin, Brassói-Jőrös Andrea, Mukk József és Cseh Antal formálják meg. A Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát (karigazgató: Csiki Gábor) és Gyermekkarát (karvezető: Hajzer Nikolett) Vajda Gergely vezényli. 

Az előadás a szeptember 16-i premiert követően a tervek szerint 2021. február-márciusában négy alkalommal tér vissza az évadban az Opera műsorára.

Fotó: Berecz Valter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése