Presser könyve: az első kötet idén ősszel, a folytatás jövőre érkezik

Hamarosan megjelenik a Helikon Kiadó gondozásában a Presser könyve, ám a munkafolyamat közben kiderült, egyetlen kötetbe nem fér bele Presser Gábor összes sajátkezű szövege: emlékek, jegyzetek, meglátások, tévedések, megtörtént – vagy a szerző szerint megtörtént – valós események, hallomások, látomások, dokumentumok és áldokumentumok, dalszövegek, filmnovellák, fotók, lábjegyzetek, netán még kották is. Ezért a szerző és a kiadó az önéletrazi mű jövő évi folytatásáról döntött. 

„Írtam én jegyzeteket, jó sokat, főleg éjszakánként, úton hazafelé, aztán volt, amit nem lehetett elolvasni, mert rázott a busz, volt, amit kitéptem és eldobtam, volt, amelyikből dalszöveg lett, de hogy könyvet írok belőlük, azt nem gondoltam volna.” 

A történetek mellett az LGT- és Presser-archívum eddig ismeretlen bugyrai is feltárultak, így a kötet lehetséges képanyaga (fényképek, dokumentumok, táviratok, dalvázlatok, szerződések, feljegyzések) is megerősítette a kiadót abban, hogy Presser Gábor életrajza nem fér bele egyetlen kötetbe. 

A várhatóan novemberben érkező első könyv folytatása a tervek szerint egy évvel később, 2021 őszén lát majd napvilágot. A Presser könyve 1. térben és időben is jól elkülöníthető események köré csoportosítva rajzolja majd meg egy páratlan karrier különleges ívét: szó esik benne a sportról, a konzis időkről, az első dalokról, az Omega és az LGT külföldi turnéiról, de a kor zenei életének pezsgésébe, a mindennapok küzdelmeibe is belemerülhet az olvasó. 

„Spirálos füzetek teltek meg, aztán tabletbe írtam, telefonba, cetlikre, ami kézreállt. A világról, amiben tanítottak, és amiben dolgozni kezdtem, meg arról a másikról, amit “kivételezettként” egy kicsikét hazahoztunk. A beatzenéről. A megfélemlítéstől a Tisztelt művészúrságig sok minden eszembe jutott, mikor ráálltam, hogy a Helikon felkérésére megírjam ezt a könyvet. Eszembe jutottak igazi és jelképes pofonok, a nyílt és burkolt – komoly, vagy épp szánalmas fenyegetőzések, kis diadalok és fájdalmas elbukások, a néha kíméletlen, néha abszurd környezet, amiben dolgoztunk, dolgozunk. A jó és rossz kompromisszumokról, barátságokról, haragról, az elvesztésekről, zenéről, zenészekről. S hogy mindig van egy kis esély nevetni, ha más épp nincs kéznél, hát magunkon. S hogy érdekes itt élni.” 

A Presser könyvéből a Nyugatiter.blog oldalán olvashatóak részletek, az első rész pedig már előrendelhető az alábbi linken: https://bit.ly/Presser_könyve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése