Senki sem más, de mindenki különböző – Humen Fesztivál 2020

A kultúra szerelmesei idén ötödik alkalommal vehetnek részt a Humen Fesztiválon szeptember 8-25. között. A programok között felbukkan Nobel-díjas írónő darabja a Trafóban, Oscar-díjra nevezett film és Cannes-i Filmfesztivál díjnyertes színész drámája a Művész Moziban, valamint a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját elnyert fotográfus kiállítása az Art9 Galériában. A fesztivál ideje alatt kiállítások, színházi előadások, valamint filmvetítések szerepelnek, amelyek nagy része nemcsak a magyar anyanyelvű közönség számára élvezhető. A mára hagyománnyá váló őszi kulturális LMBTQ fesztivál hat helyszínen várja a résztvevőket a Humen Magazin és a Humen Travel Turisztikai Egyesület szervezésében. 

Randi Amberrel

„Ez nem egy kulturális fesztivál melegeknek, hanem egy meleg kulturális fesztivál mindenkinek.” – mondta Erdei Zsolt, a Humen Media Group alapító-ügyvezetője, akinek célja az, hogy a fesztiválon keresztül minél több ember betekinthessen az LMBTQ közösségek életébe. A sokszínű program, melynek magját a filmek adják, már harmadik éve összművészeti fesztivállá nőtte ki magát és második éve fotókiállítással is kiegészül. 

Idén nyolc ország nyolc filmje tekinthető meg, melyeket a nagyközönség még sosem láthatott ezelőtt. Németország, Franciaország, Írország, Grúzia, Dél-Afrika, USA, Taiwan és Vietnám filmjei eredeti nyelven, magyar felirattal tekinthetők meg a Művész Moziban szeptember 10-13. között. A programban a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokat megjárt darabok is felbukkannak. Az Osar-díjra nevezett És aztán táncoltunk című film mellett A cannes-ban díjazott Félix Maritaud nyerte el a feltörekvő színészek díját a Vad című drámában nyújtott alakításáért. Az idei Berlinale Generáció-szekciójának nyitófilmje volt a Gubó, A velencei filmfesztivál Queer Lion kategóriájában versenyzett a dél-afrikai Moffie, a Song Lang című drámát pedig a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiváltól a San Francisco-i LMBTQ filmfesztiválig számos helyen díjazták. 

A második éve futó, saját szervezésű fotókiállítás fókuszában szeptemberen a családok állnak. A képeken különböző összetételű családok történetei elevenednek meg az Art9 Galériában. Erdei Zsolt elmondása szerint „mindenki családnak számít, álljon az a gyerekek mellett apából-anyából, vagy egyetlen szülőből, vagy azonos nemű párból. Semmiben nem különbözik a hétköznapi életük.” 

A saját szervezésű programok mellett befogadott színházi előadások és tárlatvezetés is szerepelnek a Humen Fesztiválon, melyek egytől-egyig a kulturális élményen túl a társadalmi nyitottságot is hivatottak erősíteni. A Nobel-díjas osztrák írónő, Elfriede Jelinek színdarabját, és a népszerű Freak Frusion társulat újcirkuszi előadását a Trafóban, az improvizációs színházat kedvelők az Itt és Most Színház és Közösségi Térben, a musicalek szerelmesei pedig a Pinceszínházban élvezhetik az előadásokat. A Ludwig Múzeumban privát táralatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Keeping the Balance című kiállítás keretén belül. 

A Humen célja, hogy a magyar kultúrát és a szemléletet egy nyugati irányba mozdítsa előre, változásokat eredményezve a gondolkodásmódban és a társadalmi nyitottságban. A fesztivál programjai részletesen alább olvashatók. 

RÉSZLETES PROGRAM: 

KIÁLLÍTÁS 

A Humen saját szervezésű, magyar családokról szóló fotókiállításán bejegyzett élettársi kapcsolatban élő, valamint közösen gyermeket nevelő párok élete elevenedik meg. A képek készítője, Bielik István, a szír polgárháborúban készített fotósorozatáért 2014-ben a Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját nyerte el, de fotóriporterként tudósított a kelet-ukrajnai konfliktusról és az Európán átívelő menekültválságról is. 

időpont: szeptember 8-25. 
helyszín: Art9 Galéria 

A Keeping the Balance című kiállítás keretében egy privát tárlatvezetésen mintegy hatvan mű kerül bemutatásra a Telekom Művészeti Gyűjteményből, melyek mind kelet-európai gyökerekkel rendelkező művészek alkotásai, akik a közelmúltban már átélték a szocialista-kommunista diktatúrák hatalmas horderejű átalakulását, részesei voltak a szabad piacgazdaságba való átmenetnek, sőt gyakran a gátlástalan kapitalizmust is megtapasztalták. A művészek ebből a kulturális közegből fogalmazzák meg reflexióikat is a társadalmi változásokra és azokra a kihívásokra, amelyekre mindannyiunknak válaszokat kell adnunk. 

időpont: szeptember 9. (A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött!) 
helyszín: Ludwig Múzeum 

SZÍNHÁZ 

A Nobel-díjas osztrák osztrák írónő, Elfriede Jelinek: Az árnyék (Eurüdiké mondja) című színdarabjában Eurüdiké népszerű popzenész férje árnyékaként éleslátással és iróniávalküszködik, és küzd meg a női szerepből is fakadó komplexusaival. Pető Kata az antik tragédia feleségeként fordítva meséli el a történetét: a halálával indul és az árnyék megszületésével ér véget. 

időpont: szeptember 8. és 9. (Premier) 
helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza 

Meleg helyzetek?! címmel az LMBTQ+ tematikájú impróesten Emberek, sorsok, helyzetek, másságok és ugyanolyanságok kerülnek a központba. A közönség ötleteket ad, a színészek improvizálnak, ott helyben születnek meg a karakterek, a történetek, a drámai vagy rendkívül szórakoztató jelenetek. 

időpont: szeptember 12. 
helyszín: Itt és Most Színház és Közösségi Tér 

A népszerű Freak Fusion társulat Restlesslegs című premierjén öt alkotó az újcirkusz nyelvén keresztül meséli el személyes kapcoslatát azzal a belső erővel, amit nyugtalanságnak nevezük. Az előadókat egyetlen kötél köti össze, aminek segítségével folyamatosan felfelé törekednek. 

időpont: szeptember 14. (premier) és 15. 
helyszín: Trafó Kortárs Művészetek Háza 

Egy utcalány egy katonával…. egy katona egy nővérrel…. egy nővér egy diákkal… egy diák egy feleséggel… egy feleség egy férjjel… egy férj egy sráccal… egy srác egy íróval… egy író egy színésznővel… Tulajdonképpen mindegy is „hol, kivel, miért”. Egy biztos: ezek a találkozások nem éppen horzsolásmentesek. 

A Hello Again című musicalt a Deszkavízió színházi oldal két kategóriában is a színházi évad legjobb produkciói közé sorolta. 

időpont: szeptember 14. 
helyszín: Pinceszínház 

Tajvan egyenlő szerelem

FILM 

A velencei filmfesztivál Queer Lion kategóriájában versenyzett a dél-afrikai Moffie, ami az apartheid rendszer idején sorkatonáskodó meleg fiatal küzdelmeit mutatja be. 

Az André Carl van Merwe önéletrajzi regényén alapuló film története szerint a faji elkülönítésen, a szegregáción alapuló apartheid idején Nicolas jól tudja, rejtegetnie, ha nem épp megtagadnia kell önmagát. Különbözik a többiektől és ez a különbség valami szégyenletes és elfogadhatatlan a nyolcvanas évek Dél-Afrikájában. 

időpont: szeptember 10. 19:00 
helyszín: Művész Mozi 

A Tajvan egyenlő szerelem (Taiwan Equals Love) című dokumentumfilm különböző korú és különböző nemű párok történetén keresztül mutatja be, hogyan jutott el Tajvan addig, hogy első ázsiai országként náluk valósulhatott meg az egyenlő házasság. Yan Zhexuan rendezőnő három generáció életét követte nyomon három éven át. 

időpont: szeptember 10. 21:00 
helyszín: Művész Mozi 

Cannes-ben kapta a feltörekvő színészek díját a nyíltan meleg színész, Félix Maritaud az egy férfiprostituált életéről szóló Vad című drámában nyújtott alakításáért. 

időpont: szeptember 11. 19:00 
helyszín: Művész Mozi 

A vietnámi rendező, Leon Le filmjét, az egy pénzbehajtó verőember és egy klasszikus vietnámi operatársulat színészének kapcsolatát bemutató Song Lang című drámát a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiváltól a San Francisco-i LMBTQ filmfesztiválig számos helyen díjazták. 

időpont: szeptember 11. 21:10 
helyszín: Művész Mozi 

Az És aztán táncoltunk (And Then We Danced) című grúz-svéd dráma, amit 2019-ben imádott a cannes-i közönség, a Szólíts a neveden grúz párjaként emlegették, és az Oscarra is nevezték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. 

időpont: szeptember 12. 19:00 
helyszín: Művész Mozi 

Az idei Berlinale Generáció-szekciójának nyitófilmje volt a Gubó (Kokon), a nagyvárosi felnövéstörténet, melynek főszereplője egy félszeg kamaszlány, aki először tapasztalja meg a szerelmet. 

időpont: szeptember 12. 21:15 
helyszín: Művész Mozi 

Moffie

A Randi Amberrel (Dating Amber) című ír vígjáték leszbikus címszereplője megunja a folyamatos iskolai cikizést, és drasztikus lépésre szánja el magát: beszervezi maga mellé a suli meleg srácát, hogy magukat heteró párnak kiadva végre beilleszkedjenek a kilencvenes évek ír kamaszai közé. 

időpont: szeptember 13. 19:00 
helyszín: Művész Mozi 

A játékfilmek mellett két dokumentumfilm is szerepel a programban. Az Egy melegkórus lenn délen (Gay Chorus Deep South) a 300 tagú meleg férfikórus, a San Francisco Gay Men's Chorus vállalkozásának állít emléket. Donald Trump elnökké választása után elindultak a homofóbia által jócskán átitatott déli államokba, hogy elősegítsék az elfogadást. 

időpont: szeptember 13. 20:50 
helyszín: Művész Mozi 

A programokról bővebb információ a humenfesztival.hu oldalon keresztül érhetők el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése