Szeptemberi változások a színházi előadásokban

A jelenlegi járványhelyzetben a színházak kiemelten fontosnak tartják a nézők és a színházi dolgozók biztonságát, éppen ezért fokozottan odafigyelnek arra, hogy minimalizálják a fertőzés kockázatát. Az elmúlt napokban több színház is leállásra vagy átszervezésre kényszerült, máshol fokozottabban ügyelnek a biztonságra.


A hét elején Polyák Lilla Facebookon jelentette be, hogy észlelte magán a koronavírus tüneteit, és az elvégzett tesztek eredménye pozitív lett. Párja, Gömöri András Máté és hasonló tünetekre panaszkodott, és bár akkor még nem tudta, hogy tényleg megfertőződött-e, két hetes önkéntes karanténba vonult. Lilla pár nappal korábban az Operettszínházban járt kisebbik fiával a La Mancha lovagja premierjén és partiján, Máté pedig játszik az előadásban, így közvetlenül érintkeztek a színház dolgozóival. Az Operettszínház a pozitív eredmény hírére törölte a további La Mancha lovagja előadásokat, és amellett, hogy megkezdték a kontaktkutatást, valamint az érintettek tesztelését, változtattak a műsorterven is: októberben az Abigél helyett Don Quijote történetét tűzik műsorra. Aki nem tud, vagy nem szeretne élni a pótelőadás lehetőségével, a jegyárnak megfelelő kupont kap, amit egy tetszőleges előadásra válthat be.

Lilla betegsége érintette a József Attila Színház 9-től 5-ig című előadás bemutatóját is, ám mivel a színésznő augusztus 28-a óta nem járt a színházban, nem kellett leállítani a próbákat. Helyét ideiglenesen Auksz Éva veszi át, míg Roz Keith szerepébe Náray Erika ugrik be.

A koronavírus növekvő esetszámai miatt a Magyar Állami Operaház is leállásra kényszerül, szeptember 17-től október 1-ig minden próbát felfüggesztettek, ennek eredményeképpen pedig leghamarabb október 17-e után játszhatnak legközelebb. Ahogy közleményükben írják: az Opera Kórusban és a Magyar Nemzeti Balettben szórványos, az előadások motorjaként működő Opera Zenekarban sorozatos megbetegedéseket észleltek, a betegség pedig immár elérte a szólistákat is. Nem érinti viszont az Értékesítési Centrumot, így a belépők visszaváltása, cseréje és vétele zavartalanul lebonyolítható.

A Játékszín 17-én, csütörtökön, elővigyázatossági okokból törölte a Teljesen idegenek aznapi előadását, ugyanis a darab egyik szereplője a Mintaapák forgatásán szoros kontaktusba került fertőzött személyekkel. Mindemellett a Játékszín különös figyelmet fordít a fertőtlenítésre, az országban egyedülálló módon olyan beléptetőkaput helyeztek üzembe, ami amellett, hogy sem az egészségre, sem a ruhákra nem káros, mindent fertőtlenít, és lázmérésre is alkalmas.

A Madách Színház is elindítja az évadát hétvégén, a Mamma Miával nyitják a szezont speciális fertőtlenítést követően. Itt a nézők lázmérés után léphetnek csak be az épületbe, és ülőhelyek szerint színskálákra osztották a nézőteret, javaslatot téve a ruhatár és a büfék használatára is. Ugyanilyen szektoros beléptetést alkalmaz az Operettszínház is. Ezen felül minden színházban kötelező a maszk viselése, és fokozottan kérik a nézőket, hogy ügyeljenek a távolságtartásra.

Fotó: theconversation.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése