Kodály Zoltán előtt tiszteleg különleges koncertjével a Modern Art Orchestra

Második részéhez érkezett a Modern Art Orchestra (MAO) magyar zeneszerzőknek emléket állító koncert-trilógiája, amely Bartók Béla után ezúttal Kodály Zoltán kórusműveire koncentrál. Az október 25-én megrendezendő Kodály Reflections című előadáson az eredeti Kodály kompozíciók mellett a MAO szerzőinek hangszerelései és szerzeményei is felcsendülnek majd.


A MAO Bartók Béla munkásságát feldolgozó lemeze, a Tizenöt magyar parasztdal (15 Hungarian Peasant Songs) 2018-ban debütált, és amellett, hogy több szakmai díjjal is kitüntették, a hozzá kapcsolódó nagyszabású koncert pedig az Év Produkciója kategóriában elnyerte a 2019-es Artisjus-díjat. A Kodály Reflections is kuriózumnak ígérkezik, mely a zeneszerző kulturális hagyatékát tiszteletben tartva és a kortárs zene frissességét megszólaltatva felejthetetlen koncertélményt ígér a hallgatóságnak.

A Modern Art Orchestra szerzői és muzsikusai számára a kezdetektől fontos szempont a műfajok közötti átjárhatóság és a zenei határok árnyalása, aminek ennek megfelelően számos, hasonló gondolkodású szerző műve szerepel a repertoárjukban. A magyar zene kultúrkincse és élvonalbeli kortárs muzsikusaink egyaránt olyan értéket képviselnek, melyet fontos küldetés minél több ember számára hozzáférhetővé tenni. 


A Kodály Reflections anyagában kétfajta alkotóelemet lehet megkülönböztetni. A zeneszerző népszerű kórusműveit a Nemzeti Énekkar közreműködésében, eredeti formában hallhatjuk, majd a Modern Art Orchestra zeneszerzőinek (Fekete-Kovács Kornél, Cseke Gábor, Bacsó Kristóf, Ávéd János, és Subicz Gábor) e kompozíciók ihlette saját szerzeményei is megszólalnak. 

Az est nem csak eszmei értékét tekintve nagyszabású produkció – a Nemzeti Énekkar és a Modern Art Orchestra közreműködésének köszönhetően mintegy száz zenész lép a színpadra. 

A magyar zeneszerzőknek emléket állító trilógia utolsó részét 2021-ben ismerhetjük meg, tematikája Dohnányi Ernő munkássága köré szerveződik majd.

Az október 25-ei koncertre jegyek ITT kaphatóak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése