Miklósa Erika, Szegedi Csaba és az Opera együtteseinek kamaraprodukciói az Opera hétvégi közvetítéseiben

Kamaraénekesek áriaestjeivel, valamint a Magyar Állami Operaház zenekari, énekkari és balettművészeinek koncertszámaival folytatódik a hétvégén az OperaLive vetítéssorozata esténként 20 órától az Opera Facebook oldalán. Az operakeresztmetszetek jövő szerdán a Carmennel folytatódnak. 


Az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról közvetített programok közül az október 2-án, pénteken jelentkező Tercett-Trió-Trois est a 19. századi zeneirodalomba kalauzolta a nézőket. A Gyüdi Melitta műsorvezetésével, Aczél András rendezésében látható programban az Opera Kórus tagjai közül Bazsinka Zsuzsanna, Döbörhegyi Diána és Illés Péter, valamint Csiki Gábor karigazgató folytatták a kalandozást Brahms Szerelmi dalkeringők című dalciklusában Andrássy-Neuenstein Krisztina és Szirtes Katalin zongorakíséretével. 

Az Opera Zenekar művészei, Rácz János (fuvola), Szélpál Krisztina (oboa), Várnai Beáta (klarinét), Polonkai Judit (fagott), Horváth Bence (trombita), Nagy Csaba (trombita), Tóth Gábor (kürt), Szabó Gábor (kürt), Szabó Sándor (harsona), Wrchowsky Miklós (tuba) és Vámosi Zoltán (ütőhangszerek) a Carmen, a Sába királynője és Az álarcosbál című operák népszerű részleteit adták elő, A diótörő néhány dallamával pedig a balettzenék világát is megidézték. 

Melnik Tatiana és Radziush Mikalai, valamint Balaban Cristina és Diachkov Dmitry, a Magyar Nemzeti Balett szólistái Anna-Maria Holmes és Solymosi Tamás A kalóz, valamint Seregi László Sylvia című koreográfiájából adtak elő egy-egy pas de deux-t. Az esten Ruip Katica, a Magyar Nemzeti Balettintézet tehetséges növendéke Radina Dace Massenet Meditációjára készített variációjával csatlakozott a kamaragálához. Közreműködik Lakatos Özdemir Başak Dilara, Hajnal Éva, Kiss Ferenc (zongora) és Bácsy-Schwartz Zoltán (hegedű). 

Október 3-án, szombaton, az operaházi pályafutásának 30 éves jubileumát ünneplő Miklósa Erika lépett kamerák elé az intézmény Kamaraénekeseinek áriaestjeit összefoglaló MaszkaBál-sorozatban. A Kossuth-díjas, idén a Halhatatlanok Társulata Örökös Tagjának választott szoprán főként koloratúr szerepeiből válogatott, többek közt Meyerbeer, Donizetti, Debussy és Verdi művei szerepeltek műsorán, az ugyancsak Kamaraénekes Fokanov Anatolijjal pedig megidézték a sok éven át a színpadon közösen énekelt Gilda-Rigoletto kettőst is. A Tóth Erika rendezte est műsorvezetője Mona Dániel volt, zongorán közreműködött Tóth Sámuel Csaba. 

Október 4-én, vasárnap Szegedi Csaba, az Opera az elmúlt több mint egy évtized során egyik legtöbbet foglalkoztatott, fiatal lírai baritonja lesz a MaszkaBál vendége. Műsorában főként olasz repertoárjából válogat Donizettitől Leoncavallóig, de Csajkovszkij Pikk dámája kedvéért kitekint az orosz operairodalom felé is. Kamaraénekes vendége Szvétek László lesz, a meglepetésvendég pedig ezúttal egy különleges jubileumot ünneplő művész, akit a műsorban köszönt az Opera is a jeles alkalomból. Az est rendezője Gábor Sylvie, műsorvezetője Ókovács Szilveszter, zongorán közreműködik Doman Katalin. 

Jövő szerdán, október 7-én, az operairodalom egyik legnépszerűbb darabjával, a Carmennel folytatódik az elmaradt operaelőadások keresztmetszetét bemutató OperaSzerda műsora. Bizet remekműve, ami majd’ 150 éve vezeti a világ operaházainak toplistáját, a Magyar Állami Operaház 136 éves történetében is a legtöbbször felcsendült mű, több mint a 1100 alkalommal hallhatta már a közönség. A keresztmetszetet Oberfrank Pál 2014-ben bemutatott produkciója alapján, Székely László díszleteinek és Pilinyi Márta jelmezeinek felhasználásával Aczél András és Lázár Katalin alkalmazza színpadra. A címszerepben Mester Viktória látható, partnerei: Brickner Szabolcs (Don José), Sáfár Orsolya (Micaëla), Nagy Zoltán (Escamillo), Fülep Máté (Dancaïre), Megyesi Zoltán (Remendado), Megyimórecz Ildikó (Frasquita) és Fürjes Anna (Mercédès). Az előadás narrátora Mona Dániel, zongorán közreműködik Hidegkuti Pálma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése