Mindenszentek ünnepén mutatják be a Pilátus című Szabó Magda-adaptációt

November 1-jén, a Duna Televízióban mutatkozik be a szélesebb magyar közönségnek Dombrovszky Linda Pilátus című filmje. A Szabó Magda-adaptációnak szeptemberben amerikai forgalmazója is lett, így a tévébemutatót követően nagyobb nyilvánosságot is elérhet. 

A Pilátus két főszerepében Hámori Ildikó és Györgyi Anna látható. Bár tévéfilmnek készült, a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége a legjobb külföldi alkotások közé választotta (Foreign Language Film Series 2021), amivel arra is megnyílt az esélye, Golden Globe-jelölést kapjon a legjobb külföldi film kategóriájában.


„Egy anya-lánya viszonyon keresztül ismerjük meg a szeretet gyakorlásának a nehézségét. A regény és a film is arról szól, hogy jól szeretni nehéz: még ha kölcsönös is a szeretet két ember között, lélektől lélekig eljutni fájdalmas lehet az út. Azt hiszem, erre a történetre bárhol a világon rá tudnak kapcsolódni az emberek, mert nagyon sokan megéltek már hasonló küzdelmet akár családi, vagy akár szerelmi kapcsolataikban”– vallja Dombrovszky Linda rendező.

Az idős vidéki asszony, Anna (Hámori Ildikó) megözvegyül. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza (Györgyi Anna) úgy gondolja, az lesz a legjobb, ha magához veszi az édesanyját. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, és Anna lassacskán elsorvad ebben az őszinte szeretetet nélkülöző együttélésben...mert Iza mindent megad édesanyjának, egyet kivéve, amire a legnagyobb szüksége volna: önmagát.


A Pilátus január óta járja a világot, amikor is a Milánói Filmdíjon (MIFF Awards) a legjobb film mellett négy kategóriában is díjazták, aztán a Los Angeles-i South East European Filmfesztiválon nyert elismerést. A napokban versenyez a 44. Mostra Sao Paolo Filmfesztivál New directors szekciójában és a szófiai (filmadaptációknak szervezett) Cinelibri Filmfesztiválon. Utóbbi alkalmával olyan rendezők alkotásaival együtt szerepel, mint Francois Ozon és David Lynch.

A film főszereplője, Hámori Ildikó Milánóban és a Porto Femme Nemzetközi Filmfesztiválon is a legjobb színésznő lett. Argentína, Puerto Rico, Venezuela közönsége már láthatta a filmet, novemberben pedig Hágában és további amerikai fesztiválokon versenyez majd (Dallas, Massachusetts, New York városaiban). A 2021-es Golden Globe nominációról február 3-án döntenek. 


Magyarországon a Hétdomb Filmfesztiválon a legjobb nagyjátékfilm díját hozta el, valamint a szolnoki Alexandre Trauner Filmfesztivál versenyében is láthatta nagyvásznon a közönség. 

A film rendezője Dombrovszky Linda, producere Köves Ábel, a forgatókönyvet Somogyi György és Szélesi Sándor írták, operatőre Hartung Dávid, vágója Mezei Áron, látványtervezője Hujber Balázs, zeneszerzője Bolcsó Bálint, jelmeztervezője Donkó László. A filmben Hámori Ildikó, Györgyi Anna, Terhes Sándor, Szikszai Rémusz, Kovács Zsolt, Kakasy Dóra, Máhr Ágnes, Székely B. Miklós és Martin Márta is látható. 

A Pilátus trailere itt tekinthető meg:

     

Fotók: Hartung Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése