Október 15-én visszatér a Lengyel Filmtavasz

A budapesti Lengyel Intézet – mivel a májusi Lengyel Filmtavaszt nem tudta teljes mértékben megvalósítani – a mozi szerelmeseit egy őszi online találkozásra hívja meg, hiszen a tavasz nemcsak egy évszak, hanem lelkiállapot is lehet, amely jó energiával és örömmel jár együtt.


A kortárs lengyel film az európai filmművészet egyik legérdekesebb jelensége. Az utóbbi évek kínálata és a számos fesztiváldíj – köztük az Oscar-díj – igazolják a lengyel film egyre növekvő nemzetközi pozícióját és presztízsét. A 26. Lengyel Filmtavasz kínálatában négy olyan kivételes alkotás szerepel, melyek hazájukban elsöprő sikert arattak, többek között a kiváló színészi teljesítményeknek köszönhetően. Külön figyelmet érdemel Bartosz Bielenia (Corpus Christi) és Dawid Ogrodnik (Ikarosz. Mietek Kosz legendája) kimagasló alakítása. 

A Lengyel Intézet 300 néző számára ingyenes mozizást biztosít!

Program:

SUPERNOVA / SZUPERNÓVA (október 15., 20 óra)
Rendezte: Bartosz Kruhlik 

A film a szerző első játékfilmje, amely hazájában és külföldön egyaránt számos díjat és elismerést hozott a rendezőnek, mind a közönség, mind a filmkritikusi szakma részéről. 

Három férfi, egy hely és egy esemény, amely mindannyiuk életét megváltoztatja. Egy univerzális történet néhány óráról egy vidéki közösség életében, amely a krízishelyzetbe került ember állapotát dolgozza fel, a véletlen és a végzet szerepét feszegetve. Megrázó történet, amely a dráma, a thriller és a katasztrófamozi határán mozog. 

„Egy film, amely új fejezetet nyit a lengyel erkölcsi nyugtalanság mozijában” – Tomasz Raczek

Előzetes:


IKAR. LEGENDA MIETKA KOSZA / IKAROSZ. MIETEK KOSZ LEGENDÁJA (október 18., 20 óra)
Rendezte: Maciej Pieprzyca 

A megtörtént esemény által ihletett film egy vak zongorazseni történetét meséli el. Mietek gyermekként veszíti el a látását. Miután apácák gondozásába kerül Laskiba, felfedezi, hogy a zenének köszönhetően újból „láthat” és körülírhatja a világot. Kiváló klasszikus zongoraművésszé válik, miközben arról álmodozik, hogy Lengyelország legjobb jazz-zongoristája legyen. Hazájában és külföldön is egyre nagyobb sikereket ér el. Életében váratlanul megjelenik Zuza, a karizmatikus énekesnő. A találkozás végérvényesen megváltoztatja életét. 

A főszereplő Dawid Ogrodnik bravúros alakításait a magyar közönség már megismerhette a korábbi években megrendezett filmszemlék alkalmával (Élni jó, Az utolsó család). A film zenéjét a Magyarországon is ismert, világhírű lengyel zenész Leszek Możdżer szerezte. 

„Maciej Pieprzyca Ikarosz. Mietek Kosz legendája című filmje maga a jazz. Nemcsak egy jazz zenészről szól, de a karktere is jazzes. Itt a zene hordozza a szavakat, kíséri a színészeket, diktálja a ritmust. A zene a címbeli Ikarosz.” – Łukasz Maciejewski 

Előzetes:

 

CÓRKA TRENERA / AZ EDZŐ LÁNYA (október 16., 20 óra)
Rendezte: Łukasz Grzegorzek 

Maciej Kornet nagy büszkeségével, a 17 éves lányával járja Lengyelországot. Hosszú évek óta csak ketten vannak. Útvonalaikat a teniszversenyek szabják meg. A helyzet megváltozik, amikor csatlakozik hozzájuk Igor, az ígéretes játékos, akit az apa elkezd edzeni. A fiúnak köszönhetően Wiktoria új tapasztalatokat szerez: az első cigaretta, az első pohár alkohol, az első szerelem. Ők hárman egy hosszú útra indulnak, mindenki a saját célja felé. 

„Az edző lánya a tinédzserek problémáiról és egy felnőtt férfi dilemmáiról szól, mindezt se nem tolakodó, se nem banális formában. A filmet Jacek Braciak bravúros színészi játéka miatt mindenképp érdemes megnézni.” – Tomasz Zacharczuk 

A film szövegét a Lengyel Intézet támogatásával a magyar-lengyel fiatalok számára szervezett műfordítói workshop résztvevői fordították, akik a film főszereplőnőjével azonos korúak. Élmény volt számukra, hogy a filmben ráismertek magukra, a felnőtté válás nehéz időszakára. Talán éppen ezért sikerült a feladatukat olyan jól megoldaniuk. 

Előzetes:


CORPUS CHRISTI / BOŻE CIAŁO (október 17., 20 óra)
Rendezte: Jan Komasa 

A film a húszéves Daniel történetét meséli el, aki a javítóintézetben lelki változásokon megy keresztül, és titokban arról álmodozik, hogy pap lesz. Ideiglenes szabadlábra kerülése után összebarátkozik egy kicsiny parókia plébánosával. A plébános távolléte alatt kihasználja az alkalmat és papnak adja ki magát, majd elkezd kápláni szolgálatot végezni a városkában. Evangelizációs módszerei komoly ellenérzéseket ébresztenek a lakosság körében, az idő múlásával azonban a hamis pap tanítása és karizmája magával ragadja az embereket. 

A filmet Oscar-díjra jelölték, és sok más fesztiválon is díjazták (Velence, Chicago, Moszkva, Brazília, Gdynia). A kritikusok különösen Bartosz Bielenia kiváló alakítását emelték ki. 

„Azt akartam, hogy a nézők észrevegyék, hogy ez a történet a földön bárhol megtörténhet.” – Jan Komasa 

Előzetes:


Jegyfoglalásra az alábbi linken nyílik lehetőség: https://film.artmozi.hu/26-lengyel-filmtavasz-osszel/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése