SÚGÓ+ – „Jöjj át az ősi ködön” – a kelta lányok szerint ehhez szerelem kell

Halloween hete nemcsak a félelem, hanem mágia időszaka is. Az ősi népek szerint nagyobb ereje van ilyenkor egy szertartásnak. A Celtic Woman lánybanda ízlésesen mutatja be a kelta kultúra varázslatát és a természetfeletti világgal való kapcsolatot.


Halloween közeledtével említést kell tennünk a keltákról, az angolszász eredetű ünnep ugyanis az ősi indoeurópai nép samhain nevű ceremóniában gyökerezik. Érdekes, hogy félni senki sem szeret, a halloweent mégis sokan előre bekarikázzák a naptárukban. Talán mert elsősorban nem is a félelemről szól, hanem a valóság kiterjedéséről természetfeletti dimenziókba, melyekben elmélyedni egy teljes élet része. Érdemes megvizsgálnunk, hogy miből nőtte ki magát ez a gyerekek és felnőttek között egyaránt kedvelt ünnep. 

Töklámpás helyett: tűzszertartás, papnők, természetfeletti erők 

Sokak számára a halloween körüli napok a rémtörténetek, a horrorfilmek és a különféle jelmezekbe bújás időszakát jelentik. Az ilyen tevékenységek ugyanis segítenek elmerülni az ünnep üzenetében, amit az ősi népek is igényeltek. Halloweenkor, az októberről novemberre virradó éjszakán a hiedelem szerint elhalványulnak az e világ és a túlvilág közötti határok. Ilyenkor nem csak a fantasyt kedvelők bízzák magukat a képzeletükre. Sokkal izgalmasabb és mélyebb történetekre és történésekre vágyunk ezekben a napokban. Megnyugtató, hogy ez nem csak egy újkori fellángolás, és találunk a divat mögött tartalmat is. 

A kelta újévet október utolsó éjszakáján kezdték ünnepelni. Ekkor még töklámpás helyett tűzszertartásokkal fejezték ki tiszteletüket isteneik előtt, hisz ezekben a napokban eggyé vált a szellem és az anyag birodalma. Általában egy hegytetőn gyülekezve mutattak be áldozatot. A legigazibb és legtisztább jóslatok is ilyenkor érkeztek meg a magasabb rendű világokból a druidákhoz, akik a kelta nép papi rendjét alkották. A druidák nemcsak szertartásokat végeztek, egyszerre voltak döntőbírók, gyógyítók és tudósok is. Számos ősi vallás tartotta egyértelműnek, hogy papi hivatást nő is betölthet, és ez a keltáknál sem volt másképp. 

Feminizmus sem kellett – a kelta nők megelőzték korukat? 

A kelta hitvilág istenségei a Teremtő különböző megjelenési formái voltak, egyes elméletek szerint közöttük is kivételes tiszteletnek örvendett a Nagy Anya. Bár az ókori kelták társadalmáról máig keveset tudunk, és a nők státusza törzsenként és korszakonként is változhatott, maradtak fenn olyan leletek, amelyekből kedvező pozíciójukra következtethetünk. Például arra, hogy magas rangot tölthettek be, saját birtokuk lehetett, örökölhettek és törzsfő is válhatott belőlük. Férjüket szabadon választhatták ki, és joguk volt a váláshoz, majd az újraházasodáshoz is. Feminizmusra sem volt szükség ahhoz, hogy a nők harcosok is lehessenek. 

A magyarok és kelták között több hasonlóságot találhatunk. Táncuk például a mi csárdásunknak egy változata is lehetne, és mindkét nép képviselői használtak rovásírást. A kelták szimbolikájában visszatérő motívum volt a Nap, a Hold és a szarvas is, akárcsak a magyar népművészetben. Annyi biztos, hogy tavaly ősszel négy gyönyörű „kelta” nő látogatott hazánkba épp halloween tájékán. Véletlen egybeesés lenne? 

Tavaly halloweenkor kelta angyalok énekeltek Budapesten 

Az eredetileg egyetlen show-ra összeálló Celtic Woman lánybanda 2004-ben alakult. Azóta olyanok előtt léptek fel, mint Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama. Egyedi művészetükben a kelta eredetű zenei kultúrát ötvözik a mai népszerű slágerekkel. Gyakori, hogy a toplisták éléről merítenek inspirációt és saját feldolgozásban mutatnak be egy popdalt, ilyen például Ed Sheeran I See Fire című slágere. 

A négy ír hölgy tavaly októberi felejthetetlen produkciója a Budapesti Kongresszusi Központban hazánkba is elhozta a kelta kultúra mágikus világát. Sokan angyalhoz hasonlítják őket, hiszen megjelenésükön túl dalszövegeikben is üdítő, pozitív üzenetek rejlenek. 

„Csodálatos Kegyelem! Milyen édes hang, mely megmentett engem a nyomorultságomból. Eltévedtem, de most megtaláltam a helyem. Vak voltam, de most látok…” – hangzik Amazing Grace-feldolgozásukban. 

Miben rejlik a lányok mágiája? 

Szuper táncos produkciókkal, hercegnői ruhában tündökölve állnak színpadra. Tízmillió lemezt adtak már el, Grammy-díjra jelölték őket és számos világkörüli turnén vettek részt. 

Hogy milyen a forrásból táplálkozik a mágiájuk? Természetesen gyökereikben, a kelta hitvilágban. Ez a nép jól ismerte és becsülte az alapelemek, a föld, a növények és ásványok gyógyító erejét. Különböző tájak, például sziklaformációk energiaáramait használták föl varázslataikhoz. Erre utal a Celtic Woman videóiban feltűnő mesebeli világ, tündérszép környezet. Vizualitásukban hangsúlyos a négy alapelem: a föld, a levegő a tűz és a víz. 

 

„Jöjj át az ősi ködön” 

A kelta mágia annyit tett, hogy tudatosan használták a természet erőit az életminőség javításához. Ezt tökéletesen mutatja be a Celtic Woman legismertebb videóklipje, melyben az erdő mélyén táncukkal varázsolnak az együttes tagjai. A Tír na nÓg elején az egyikük mágikus mintát rajzol a talajba, mellyel egy varázskaput nyit meg. Ezzel is a kelta őshitre utal, hiszen úgy tartották, hogy isteneik bárhol, bármikor megjelenhetnek, és az emberi fajnak kötelessége is, hogy ha szükséges, segítségül hívja az istenvilágot. Mindenkinek mindent el kellett követnie élete jobbítására, ez pedig kisebb-nagyobb varázspraktikákat jelentett. Ennek megvalósításához azonban egy keltának folyamatos tanulásra, fejlődésre volt szüksége.

„Gyere, szerelmem, elválik a világunk. Az istenek végigvezetnek minket a sötétben. Gyere velem és légy az enyém, szerelmem. Maradj és törd össze a szívemet.” 

Szerelmi rituálé az erdő közepén 

Mi volt a célja a mesebeli szertarásnak az erdőben? A vidám dal szerelmi erőket mozgat meg. A lányok új életre hívják párjukat az ünnepélyes ritmus alatt, hogy együtt induljanak útnak a „Fiatalok földjére”, vagyis a Tír na nÓgba. 

A kelták hittek abban, hogy az életben újra és újra túl kell lépni az addig elfogadott valóság szűkös lehetőségein. Meg kellett tapasztalni, hogy szinte semmi nem lehetetlen. Hiszen a láthatatlan erők működése folyamatosan érezhető. 

„Életünket szent földre építettük. Gyere, szerelmem, biztonságban leszünk. Az idő nem fogja követni azt az utat, amelyen jártunk. A világ, amelyet elhagytunk, elfelejtette a nevünket. Maradj velem és légy az enyém, szerelmem. Kíméld meg a szívemet a fájdalomtól.” 

Írta: Tamásfalvi Hanna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése