A legjobb animációs filmek is a Távmoziba költöznek – November 25-én indul az Anilogue

A november 25. és 29. között megrendezendő 18. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált megelőzi az Anilogue Warm-Up, amelynek keretében november 21-én ingyenesen látható az idei műsor ízelítője, és a tavalyi nyertes rövidfilmekből álló válogatás. A 25-én kezdődő rendezvény pedig a Toldi Távmozi jóvoltából az egész országba elviszi a világ legjobb és legújabb animációs alkotásait. 

Most ötvenkét alkotást – köztük három egész estés filmet – láthat majd a közönség, az fesztivál második felvonására pedig 2021 májusában kerül majd sor. A tervek szerint akkor már az Uránia, az Art+ és a Francia Intézet mozitermeiben lesznek a vetítések. 

Az őszi állomás november 25-én 10 órakor kezdődik a négyéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkjával, a hivatalos nyitóvetítésre pedig 19.30-kor kerül sor: Anca Damian a Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a legjobb animáció díját elnyert, Európai Filmdíjra jelölt költői és megindító filmje, a francia, román, belga koprodukcióban készült a Marona csodálatos kalandjai főhőse egy mindig optimista, eltűnt gazdájához fanatikusan hű kóbor kutya. A káprázatosan színes, lehengerlő képi világot a kortárs belga képregényművészet egyik legizgalmasabb alakja, Brecht Evens teremtette meg. A film arra emlékeztet, hogy milyen kevés is elég a boldogsághoz. 

November 26-án 10 órakor a nyolcéves gyerekek számára készült kisfilmek versenyblokkja lesz látható, míg 19.30-kor a rövidfilmes versenyprogram első blokkját vetítik majd. Idén 24 rövidfilm áll versenyben a legjobb film díjáért és 15 film a legjobb gyerekfilm díjáért. 

Az Anilogue izgalmas színfoltja lesz november 27-én 10-kor Ilze Burkovska Jacobsen munkája, az Annecy-ban és Bucheonban egyaránt díjat nyert A kedvenc háborúm című norvég-lett alkotás, mely az 1970-1990 között a Szovjetunióban felnőtt rendező személyes történetén keresztül mutatja be a hatalomnak a lakosság elnyomására irányuló ideológiai háborúját. Aznap este 19.30-kor, majd november 28-án 10-kor két rövidfilmes versenyblokk lesz műsoron, a fesztivál zárófilmjét, Ayumu Watanabe A tenger gyermekei című alkotását pedig 19.30-kor lehet majd megnézni. Ez a Daisuke Igarashi eredeti mangáján alapuló új japán animé izgalmasan ötvözi a hagyományos, kézzel készített rajzokat a legmodernebb CGI technikával. A film főszereplője a 14 éves Ruka, aki megmagyarázhatatlan vonzódást érez az ócenárium és a két titokzatos fiú, Umi és Sora iránt, akikkel ott ismerkedett meg. 

November 29-én 17 órakor a BEST OF ANILOGUE 2020 válogatást vetítik majd, 19.30-kor pedig portugál rövidfim-válogatást láthat a közönség, ami után Zoomon találkozhat is a rendezőkkel. A vetítésekre előadásonként 1500 Ft-os áron válthatóak jegyek.

A 18. Anilogue az NKA támogatásával, a Francia Intézettel, a Japán Alapítvánnyal, a Camões Intézettel és a Cseh Centrummal együttműködve valósulhat meg. 

További információk a fesztivál Facebook-oldalán találhatóak. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése