Fekete Attila és Létay Kiss Gabriella áriaestjeivel folytatódnak az Opera hétvégi közvetítései

A Kamaraénekes művészek áriaestjei mellett a Magyar Állami Operaház zenekari és énekkari művészeinek koncertszámaival, köztük A hattyúk tava balettzenéjével várja közönségét a hétvégén az OperaLive vetítéssorozata esténként 20 órától az Opera Facebook-oldalán. Az OperaSzerda keretében jövő héten Mozart és Menotti egyfelvonásos vígoperájának keresztmetszete hallható. 

Fekete Attila

A főként hőstenor szerepeiről ismert Fekete Attila még főiskolásként debütált az Operaházban 1997-ben, Parpignol szerepében a Bohéméletben, néhány évvel később pedig már Rodolfót énekelte. Több mint két évtizedes pályája során a legnagyobb hőstenor szerepeket formálta meg Puccini, Verdi, Wagner és Gounod operáiban, emellett számos magyar szerző művében is emlékezetes alakításokat láthatott tőle a közönség. 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2013/14-ben az Opera Kamaraénekesévé választotta, 2020-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el munkásságát. A MaszkaBál sorozat november 7-én, a Magyar Opera Napján tartott estjén operaestjén Donizetti, Verdi és Bartók művei mellett főként az ezen a napon született Erkel Ferenc alkotásaiból ad elő részleteket. Az esten énekes partnere Kriszta Kinga szoprán lesz, míg meglepetésvendége a közvetítés folyamán derül ki. Az est rendezője Kovács Katalin, zongorán közreműködik: Szennai Kálmán. 

Létay Kiss Gabriella a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen 1999-ben szerzett kitüntetéses egyetemi diplomát énekművész szakon, egy évvel később a Magyar Rádió Énekversenyén első díjjal és különdíjjal ismerték el. 2001 óta énekel a Magyar Állami Operaházban, ahol kezdetben lírai mezzoszoprán szerepekben mutatkozott be, 2005 óta pedig szoprán szerepekben látható. Az intézmény 2014/15-ben adományozta neki a Kamaraénekesi címet. Munkásságát 2017-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével, 2019-ben Liszt Ferenc-díjjal ismerték el. November 8-i peraestjén a 19. századi romantikus és verismo operák tragikus hősnőinek legszebb zenei pillanatait idézi fel. Egyik vendége a Bartók–Pásztory-díjas mezzoszoprán, Ulbrich Andrea, a meglepetésvendég pedig egy fiatal bariton lesz. Az estet Gábor Sylvie rendezi, zongorán közreműködik: Bartal László.

Létay Kiss Gabriella

A hétvégi MaszkaBálokat megelőzően, november 6-án a Tercett-Trió-sorozatban az Opera Kórus a 20. század első felének két legismertebb és legnagyobb hatású angol zeneszerzőjének műveit tűzte műsorára. Vaughan Williams 100. zsoltár című darabját Hamar Éva, Ostyányiné Heresznyei Eszter, Mann György és Pekárdy Tamás énekkari művészek adják elő, míg Elgar Spanyol szerenádjában Tempfli Mária, Avedikian Viktória, Vincze János és Farkas Gábor működik közre, Jelenetek a Bajor-felföldről című ciklusának Hamis szerelem és A tánc című duettjeit Tempfli Mária és Avedikian Viktória tolmácsolja, Altató című tételét pedig az esten fellépő kórustagok közösen szólaltatják meg. Zenei vezető: Csiki Gábor, zongorán közreműködik: Andrássy-Neuenstein Krisztina. 

Az Opera Zenekar tagjai először Csajkovszkij A hattyúk tava című balettzenéjéből adnak elő részleteket. A Pas de deux, A kis hattyúk tánca és a Spanyol tánc Rácz János (fuvola), Rácz Ottó (oboa), Várnai Beáta (klarinét), Polonkai Judit (fagott), Horváth Bence (trombita), Nagy Csaba (trombita), Tóth Gábor (kürt), Gáspár Tamás (kürt), Szabó Sándor (harsona), Fülöp Lajos (harsona) és Vámosi Zoltán (ütőhangszerek) játékában lesz hallható. A Francia Múzsa Szezonjának zeneszerzői közül Satie Trois Gymnopédies című művét Novák András átiratában Baráth Nóra és Simon Beáta szólaltatja meg angolkürtön és hárfán. Poulenc Szonáta két klarinétra című kompozícióját Kiss Sándor és Csongár Péter klarinétművészek előadásában élvezhetik a közvetítés nézői. Zárásként Mozart D-dúr fuvolanégyesének első tétele tételét Menyhárt Zsuzsanna (fuvola), Marosné Molnár Zsófia (hegedű), Winkler Zsófia (brácsa) és Gál Béla (cselló) adja elő. 

A jövő heti OperaSzerda keretei közt, november 11-én, két egyfelvonás vígopera keresztmetszetét láthatják az érdeklődők. Mozart A színigazgató című daljátéka egy színház adminisztratív problémáit tárja a közönség elé, míg Menotti komédiája, A telefon arra keresi a választ, mit tegyünk, ha a párkapcsolatba betolakodik egy kéretlen harmadik. A színigazgató Bátki Fazekas Zoltán (Direktor), Rőser Orsolya Hajnalka és Horti Lilla (Dívák) és Mukk József (Tenor) Tóth Erika rendezésében látható Tihanyi Ildikó jelmezeivel. A telefont Erdős Attila (Ben) és Sáfár Orsolya (Lucy) adja elő Mányik Albert színrevitelében Lisztopád Krisztina jelmezeivel. Az est műsorvezetője Mona Dániel, az előadókat zongorán Tóth Sámuel Csaba kíséri.

Fotó: Emmer László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése