Kálmán Péter, valamint Rőser Orsolya Hajnalka és Kovács István estjeivel folytatódnak az Opera közvetítései

Az Opera vezető szólistáinak hétvégi áriaestjeit jövő héten, az OperaSzerda műsorán Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának keresztmetszete követi az OperaLive vetítéssorozatában. Az Operaház Facebook-oldalán 20 órai kezdéssel jelentkező közvetítéseihez kapcsolódó kezdeményezésként intézményünk szeretettel várja a tisztelt nézők által hangfájl formájában beküldött tapsokat, hogy azokat játsszák be a jövőben az egyes produkciók után. 

Kálmán Péter

Kálmán Péter magyarországi és amerikai tanulmányai után 1993-ban mutatkozott be az Operaházban, amikor az I. Nemzetközi Mozart Énekverseny első helyezettjeként Papageno szerepét énekelte. Az ezt követő évtizedben a Zürichi Nemzetközi Operastúdió, majd a Zürichi Operaház szólistája volt. 2003 óta rendszeres fellépője a budapesti Operának, de visszatérő vendége Salzburg, Bécs, Párizs, Genf és számos további európai város operaszínpadának. Repertoárja rendkívül széles, otthonosan mozog mind a straussi és wagneri, mind az olasz buffo basszus szerepekben. A budapesti születésű basszbariton november 21-i operaestjén főként ez utóbbiból ad ízelítőt Donizetti és Rossini műveivel, de egy részlet erejéig megmutatja művészetének sötét oldalát is Verdi egyik gonosztevőjének szerepében. Egyik vendégét, a Junior Prima díjas Szemere Zitát már-már ikonikusnak számító Donizetti-szerepeiben láthatják a nézők, a meglepetésvendég pedig egy mezzoszoprán énekesnő lesz, aki egy francia bosszúáriával készül az estre. Zongorán közreműködik Katona Anikó, az előadás műsorvezetője Gyüdi Melitta, művészeti vezető: Kovács Mária Anna. 

A MaszkaBál-sorozatban az elkövetkező időszakban már nem csak az Opera kamaraénekesei és Kossuth-díjas művészei lépnek fel, hanem az Opera további szólistái is bemutatkoznak. Az első ilyen „páros” november 22-én Rőser Orsolya Hajnalka és Kovács István, lesz, akik mellé meglepetésvendégként egy fiatal kontratenor tehetség csatlakozik. 

Rőser Orsolya Hajnalka és Kovács István

Rőser Orsolya Hajnalka számos énekverseny díjazottja, 1999-ben a Magyar Állami Operaház és a Deutsche Telekom az Év Hangja címet adományozta neki. Az Opera produkcióiban két évtizede visszatérő vendég, ahol operákban, nagyoperettekben és hangversenyeken is láthatta a közönség Mozart műveitől kezdve egészen a kortárs szerzők kompozíciójáig. Munkásságát 2020-ban Magyar Ezüst Érdemkereszttel ismerték el. Kovács István Pécsett, Zürichben és Velencében tanult, több nemzetközi verseny győztese. Basszus szerepeiben gyakran látható az Opera előadásiban, de külföldön is elismert művész, aki koncerténekesként is komoly nevet szerzett. Ikonikus szerepét, a Kékszakállú herceget pedig Európa számos színpada mellett Japán több városának közönsége előtt is énekelte. Tehetségét 2004-ben Liszt Ferenc-díjjal, 2019-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével ismerték el. Az esten zongorán közreműködik Tóth Sámuel Csaba, a műsort Ókovács Szilveszter vezeti, az es művészeti vezetője Tóth Erika. 

A jövő heti OperaSzerda nézői november 25-én Az árnyék nélküli asszony legjobb részletei az Opera nemzetközileg is méltatott vezető szólistái és fiatal művészei – Komlósi Ildikó (Dajka), Sümegi Eszter (Császárné), Kovácsházi István (Császár),Rálik Szilvia (Barakné), Haja Zsolt (Barak / Hírnök), Bakonyi Anikó (Sólyom) és Zemlényi Eszter (A templomküszöb őre) – hallgathatják meg. Zongorán közreműködik Dallos Erika, műsorvezető Mona Dániel. A keresztmetszetet a Zoób Kati által a 2014-es operaházi bemutatóhoz tervezett jelmezek felhasználásával Lázár Katalin állítja színpadra. 

Közvetítéseivel párhuzamosa az Opera új kezdeményezést is indított a héten közösségi oldalán. Az OperaLive vetítéseinek követői a virtuális – emotikonok, képek és animációk formájában elküldött – tetszésnyilvánításaik helyett most valódi tapsot küldhetnek a fellépő művészek számára. Az intézmény az operalive@opera.hu e-mail címre 2020. november 23-án 12:00-ig várja a 20-60 mp-es tapsolások hangfelvételeit. A tervek szerint a jövő héttől már a beérkező felvételekből összeállított felvétel hallható az egyes produkciók után az online közvetítéseink alkalmával.

Fotók: Magyar Állami Operaház

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése